Ogen en oren tekort tijdens de Nacht van de Noordkade

De Nacht van de Noordkade in Veghel is een groots en gratis toegankelijk festival voor jong en oud. De bewoners van de culturele en culinaire hotspot zetten gezamenlijk elke winter een topevenement neer. Van podium tot café, van atelier tot werkplaats, van brouwerij tot branderij: in alle hoeken van het rauwe industriële complex is iets te beleven. Duizenden bezoekers genieten er van muziek, dans, theater, beeldende kunst, film, exposities, demonstraties en heerlijk eten en drinken. 

Geuren, klanken en kleuren

De avond is nog maar net begonnen. Al ver voor de Noordkade staan auto’s in de rij voor een parkeerplaats. Een aanstekelijke drumband verwelkomt bezoekers van De Nacht van de Noordkade. Eenmaal binnen komen van alle kanten geuren, klanken en kleuren op je af. Er zullen deze nacht nog vele sfeervolle uren en oneindig veel indrukken volgen. Al dwalend over het complex kom je ogen en oren tekort. In cultuurcafé De Afzakkerij klinkt een saxofoonsolo, de eerste live band is begonnen. De eerste drankjes worden gedronken en de eerste dansjes gewaagd. In de hal staat een groep jonge leerlingen van Phoenix Cultuur te popelen om ook hun kunsten te vertonen. In het atelier wordt een bijzondere gast geïnterviewd en geschilderd voor Sterren op het Doek. Even verderop treden muzikanten op en poseren sierlijke danseressen voor de camera. In de smederij voel je de hitte van het vuur en gloeit het staal vuurrood. Met zware hamers en harde klappen wordt het op het aambeeld gevormd.

Onweerstaanbaar

In de grote zaal van het theater staat variété van wereldniveau op het podium. In het Magazijn genieten theaterliefhebbers van cabaret. Natuurlijk is de Proeffabriek ook geopend. De ketels van de distilleerderij glimmen en de geur van de koffiebranderij is onweerstaanbaar. Ook proeven bezoekers er volop van de lekkerste gerechten terwijl jonge muzikanten laten horen wat ze kunnen. Na een verrassend bezoek aan de donkere kamer van fotografiestudenten stuit je in de gangen zomaar op een volgend optreden. Enthousiaste toeschouwers juichen als een muziekgezelschap de volgende hit inzet. Ook de bands in de Malerij en de Podiumzaal gaan samen met het publiek helemaal los.

Nieuwe initiatieven

Voor het eerst maakt het poëzie- en muziekcafé Woorden met Akkoorden onderdeel uit van de Nacht van de Noordkade. Een gezamenlijk initiatief van Phoenix Cultuur, Bibliotheek Meierijstad en Cultuur Haven Veghel. Op het podium laten de stadsdichter en diverse andere talentvolle muzikanten en woordkunstenaars zich horen. In bioscoop Industry draait vanavond een speciale korte film van de jonge makers van Studio Gotley. In het onder de bioscoop gelegen restaurant Wittern klinkt live muziek en is het culinair genieten.

  • “We laten al het moois zien dat de kunsten te bieden hebben. Heel veel publiek geniet daarvan vanavond. Genieten en delen met elkaar. Dat gebeurt hier volop, en daar gaat het om.”
    Barbara Brouwer, directeur Phoenix Cultuur

Heerlijk dat dit weer kan

Gedurende de avond tref je tevreden organisatoren die stuk voor stuk glunderen: “Wat is het heerlijk dat dit gewoon weer kan!” Barbara Brouwer, directeur van Phoenix Cultuur, is meer dan blij dat het evenement na drie stille coronawinters nu weer doorgaat. “De Nacht van de Noordkade is er voor jong en oud, voor professional en amateur. We laten al het moois zien dat de kunsten te bieden hebben. En heel veel publiek geniet daarvan vanavond. Genieten en delen met elkaar. Dat gebeurt hier volop, en daar gaat het om.”

Met nieuwe ogen kijken

Paul Koeslag, voorzitter van Stichting Cultuurfabriek sprak bezoekers aan het begin van de avond toe. Hij nodigde iedereen van harte uit om hier nieuwe plekken te ontdekken en vooral om deze met nieuwe ogen te bekijken. Je laten verwonderen door de vele kunstvormen, dat herkent woordvoerder Jack Monde zeer zeker. “Je kunt hier heerlijk ronddwalen en je laten verrassen door de veelzijdigheid. Of kies een paar favoriete onderdelen die je ontroeren of vermaken. Deze avond is een showcase van wat de Noordkade te bieden heeft. Je kunt van heel veel proeven, letterlijk en figuurlijk. En smaakt dat naar meer? Dan zien we je hier graag terug!”

(januari 2023)