Rooi Live: het Rooiste feestje van het jaar

Pinksterweekend in Sint-Oedenrode. Elke Rooienaar weet wat dat betekent: volle bak gezelligheid met Rooi Live! Duizenden feestgangers van binnen en buiten het dorp vieren samen het ‘Rooiste feestje van het jaar’. Lokaal talent, bekende Nederlandse artiesten, de gezelligste feestacts en internationale top dj’s. Samen zetten ze de twee feesttenten in het Dommelpark compleet op zijn kop, drie avonden lang. 

Toegankelijk

Robert Barclay is de grondlegger van Rooi Live. In 2004 plantte de enthousiaste organisator het eerste zaadje. “Voor mijn opleiding sportmanagement organiseerde ik toen met een paar klasgenoten een strandvoetbaltoernooi, inclusief feestavond. Het evenement groeide elk jaar, maar werd toen nog een beetje als een ‘besloten’ feest ervaren. Het avondprogramma zijn we breder gaan opzetten. We wilden een toegankelijk muziekevenement bieden voor de hele Rooise gemeenschap en omliggende dorpen. Sinds 2015 organiseren we Rooi Live in de huidige vorm, onder een eigen naam. Deze verbrede opzet was al snel een succes: een ultiem Roois feest waar iedereen welkom is.”

Eigenheid

Met Pinksteren weten zo’n zesduizend feestvierders de tenten van Rooi Live te vinden. Zaterdagavond wordt het drukste bezocht, legt Robert uit. “We kiezen met Rooi Live voor kwaliteit boven kwantiteit. Het is niet onze ambitie om verder te groeien. We gaan uit van onze eigen kracht. De gemoedelijkheid, het lokale karakter, de saamhorigheid en betrokkenheid van honderden vrijwilligers. Dat zorgt voor de kenmerkende Rooise sfeer. En ook niet onbelangrijk: dankzij de inzet van alle vrijwilligers kunnen we het betaalbaar houden. De prijzen van toegangskaarten en consumpties rijzen overal de pan uit. Bij ons blijft het behapbaar. Ook dat past bij de Rooise waarden.” 

Goed feestje

Het samenstellen van de line-up is elk jaar een mooie klus, vertelt Robert: “Wie zijn leuk, wie hebben we nog niet eerder gehad, wie moet zeker terugkomen? Onbewust komen we vaak uit bij Brabantse acts, dat past gewoon goed bij ons. Ook de Britse entertainer Brian Cristopher doet het al jaren top. Hij maakt er altijd een goed feestje van. Je hoopt dat je artiesten kunt boeken kort voordat ze onbetaalbaar worden. Snollebollekes stond hier een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog op het podium. Er is ook altijd plek voor talenten met Rooise roots. Zo ontstaat een mooie mix, waarmee we een breed publiek trekken. Veel van onze artiesten staan ook op de grote nationale festivals. Dit jaar ontvangen we bijvoorbeeld Joel Borelli, Yves Berendse, Kruzo, Immer Hansi, Dansado & de Feestmeester, Tim Schalkx en Gullie."

  • "De gemoedelijkheid, het lokale karakter, de saamhorigheid en betrokkenheid van honderden vrijwilligers. Dat zorgt voor de kenmerkende Rooise sfeer."
    Robert Barclay, organisator Rooi Live

Succesformule

Om Rooi Live mogelijk te maken is ondersteuning nodig van heel veel helpende handen. Die vindt Robert al jaren bij de lokale voetbalvereniging. “Tijdens de opbouw, bij de entree, achter de bar: we draaien op de inzet van ruim driehonderd vrijwilligers. Ik ervaar overal heel veel enthousiasme. Iedereen is er trots op om bij te dragen en hier onderdeel van te zijn. De paar uurtjes vrijwilligerswerk worden met liefde en plezier in het evenement gestoken en iedereen krijgt daar een mooi weekend voor terug. Het is een succesvolle formule. Ik ben er trots op dat we dit met zo’n grote groep vrijwilligers mogelijk kunnen maken.”

(mei 2023)