"Onze diepste motivatie: mensen de mooiste tijd van hun leven laten beleven"

7th Sunday Festival in Erp is hét allround music festival van Nederland. Het evenement vindt jaarlijks plaats op Pinksterzondag (de zevende zondag na Pasen). Dan genieten 45.000 bezoekers in 16 area’s van meer dan 120 artiesten uit vrijwel alle muziekstijlen. Van house, techno en hiphop tot hardstyle en zelfs livemuziek. Op de podia staan de grootste artiesten ter wereld (Tiesto, Hardwell, Nicky Romero, Alesso e.a.). En het festivalterrein heeft een betoverend mooie aankleding. Een dag eerder vindt hier Harmony of Hardcore plaats, één van de grootste hardcorefestivals van de wereld. Organisator Johan Dortmans vertelt hoe dit allemaal op Erpse bodem is ontstaan. Samen met compagnon Ruben van den Hurk is hij grondlegger van beide festivals en oprichter van Par-T. 

Vakmensen

Enkele dagen voordat de festivals losbarsten is het op het 18 hectare grote festivalterrein aan De Roost in Erp een komen en gaan van vrachtwagens, busjes en heftrucks. Vier weken geleden werden op het open veld de eerste contouren gelegd, met rijplaten en hekwerk. Inmiddels zijn vele tenten, podia en barren opgebouwd. Johan Dortmans kijkt tevreden rond terwijl hij ontspannen over het terrein loopt. “Honderden vakmannen en vakvrouwen zijn in de weer om een topevenement neer te zetten. De opbouw zit nu in de afrondende fase. Het is eigenlijk een soort pretpark wat we hier voor een paar dagen realiseren. Met veel aandacht voor het creëren van een heerlijke sfeer.”

Mooier en groter

Johan groeide op in de muziek. Zijn ouders runden muziekhandel en muziekschool Dortmans in Veghel. Hij speelde veel instrumenten, draaide op feestjes en werkte in de zaak van zijn ouders. “Daar verhuurden we ook licht- en geluidsets. We kregen de vraag naar nog mooier, nog groter. Die vraag heb ik samen met mijn compagnon opgepakt. Eind 2003 hebben we Par-T opgericht. De jaren daarvoor organiseerden we met onze vriendengroep ook al feestjes. Gewoon in een weiland met muziek en kratjes bier. In 2004 deden we onze eerste commerciële PinksterPar-T met bekende artiesten. Daaruit ontstonden Harmony of Hardcore en 7th Sunday Festival.” 

Zonovergoten

De organisatoren hebben enerverende jaren achter de rug. De coronacrisis had een enorme impact op de evenementenbranche. “2020 zou ons beste jaar ooit worden. Het werd het slechtste jaar ooit. Natuurlijk hebben we zorgen gehad. Toch waren we er na verloop van tijd redelijk gerust op dat we het zouden redden, mede dankzij de steunmaatregelen. Toen het festivalseizoen in 2022 weer gewoon door kon gaan viel 7th Sunday Festival volledig in het water. Er viel 60 millimeter regen, de natste dag sinds 1969. Dit jaar zijn de weersvoorspellingen top, het wordt een zonovergoten weekend. Zaterdag verwachten we met Harmony of Hardcore bezoekers uit de hele wereld. Zo’n 35% komt uit het buitenland, van Amerika tot Australië. De meeste buitenlandse gasten komen hier met bussen uit omliggende landen als Duitsland, België en Italië. Een dag later met 7th Sunday Festival zien we meer bezoekers uit de regio, maar ook uit heel Nederland en Europa.”

Wereldwijd

Par-T organiseerde in twintig jaar tijd 250 events voor 5 miljoen bezoekers over de hele wereld. Van events in Nederland, België en Spanje tot in China, Mexico en Qatar. “Het organiseren van evenementen komt voort uit de drang om iets moois neer te zetten. Om mensen de mooiste tijd van hun leven te laten beleven. Eerlijk gezegd, dat is nog steeds onze oervisie. Gewoon, omdat we het geweldig vinden om dat te doen. Het is onze diepste motivatie. Dat er iets staat wat helemaal af en overweldigend is. Het team van Par-T bestaat momenteel uit vijftien mensen. Allemaal hebben we diezelfde drive. We werken met aanpakkers die iets goeds kunnen neerzetten. Vanuit hier zijn ook verschillende vakmensen een eigen bedrijf begonnen. Bijvoorbeeld op het gebied van licht, geluid en decorbouw. Met de kennis en knowhow die hier ontstond wordt wereldwijd op hoog niveau gewerkt.”

(mei 2023)