MOMfest: a Rockfest before Christmas

Van keiharde muziek naar rock in al zijn vormen. MOMfest maakte de afgelopen dertig jaar een flinke ontwikkeling door. Van Monsters of Mariaheide tot nu. Rode draad blijft de vertrouwde sfeer en goede muziek, aldus oprichter en mede-organisator Hans van Hoof. Hij staat sinds het begin aan het roer van het festival. Als puber ging hij al met zijn oudere broers en zussen mee naar onder meer Pinkpop. Muziek is bij Van Hoof met de paplepel ingegoten.

Ram uitverkocht

De oorsprong van MOMfest ligt in 1993. Toen speelden drie lokale bandjes op de eerste Monsters of Mariaheide in café de Heidebloem (bekend als de Mol) in Mariaheide. Een van die bandjes was van initiatiefnemer Hans van Hoof. Zittend aan zijn keukentafel (zwart bandshirt aan en zijn dochtertje naast hem in de kinderstoel) haalt hij herinneringen op. “In die beginjaren was alles heel ongedwongen. Omkleden bijvoorbeeld gebeurde gewoon bij de toiletten. Daar maakte niemand zich druk om. In het zaaltje droop het zweet van de muren. Na afloop waren ze uren aan het poetsen om alles weer schoon te krijgen. Elk jaar waren we ram uitverkocht.”

MonsterHallen

Door de jaren heen heeft het festival verschillende thuisbases gekend. Hans vertelt erover: “Na de beginjaren in de Mol verhuisden we voor drie jaar naar manege Hoger Duinen. Daarna hebben we tien jaar in de fruithal aan de Bolst gezeten, de MonsterHallen. Via een kleine deur kwam je in een enorme hal terecht. Je wist niet wat je zag, alles was aangekleed met houten kisten. Kuubskist city noemden we het ook wel. Sinds een paar jaar hebben we onze thuisbasis op de Noordkade in Veghel. Voorheen vond Monsters altijd plaats in januari. Afgelopen jaar zaten we voor het eerst een week voor Kerstmis: a Rockfest before Christmas. Dat is goed bevallen.” 

Rock in al zijn vormen

Ook de programmering maakte de afgelopen jaren een ontwikkeling door, legt Hans uit: “Van oudsher hadden we alleen keiharde muziek. Vooral heel veel decibellen en heel veel bier. Tegenwoordig bieden we rock in al zijn vormen. MOMfest betekent veel gezelligheid in een vertrouwde sfeer, herkenbare muziek en nieuwe muzikale ontdekkingen. En dat alles met een vleugje kerstsfeer. Mensen weten dat ze bij ons een goede programmering kunnen verwachten. Zo ontvingen we Living Colour. Zij waren ooit twee keer headliner op Pinkpop. Ook Green Lizard, Danko Jones, Therapy?, Peter Pan Speedrock en Anneke van Giersbergen stonden op ons podium. De laatste jaren zijn tributebands enorm in opkomst. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld tributes van The Cult, Ghost en System of a down. De afgelopen keer hadden we een tribute van Bon Jovi. Dat zorgde even voor wat gefronste wenkbrauwen bij onze vaste bezoekers. Maar het werd een van de gezelligste optredens ooit.” 

Muziekliefhebbers

MOMfest kan al jaren rekenen op een trouw publiek, echte muziekliefhebbers en rockers. “We hebben een grote groep vaste bezoekers. Ze komen vooral uit de regio. En er zijn wat vaste clubjes uit onder meer Limburg, België en het noorden van het land. Ze zijn er elk jaar weer bij. Daarnaast verwelkomen we ook altijd weer nieuwe gasten. Weet je wat mooi zou zijn? Als we nog meer publiek uit Veghel mogen ontvangen. Die verbinding zoeken we ook steeds actiever op. Bijvoorbeeld via Pop&Co en met MOMfest presents tijdens Fabriek Magnifique. MOMfest voelt echt als mijn feestje. Op de dag zelf wil ik het liefst overal bij zijn. Ik blijf op en neer lopen, van backstage naar het podium en weer terug. De stappenteller slaat soms echt op hol. Als ik zie dat alles goed verloopt dan geeft dat weer volop energie voor komend jaar.”

(juli 2023)