Fabriek Magnifique: kunst en cultuur voor iedereen

Fabriek Magnifique is een zinderend openluchtfestival. Elke twee jaar staat zomers Veghel drie dagen lang volledig in het teken van muziek, dans, theater, beeldende kunst, film en meer. Verrassend, origineel, inspirerend. Van Julianapark tot kloostertuin, van centrum tot Noordkade. Het gratis festival trekt tienduizenden bezoekers en telt meer dan tien podia. Grondlegger en festivaldirecteur Jan van Hoof vertelt over zijn belangrijkste drijfveren: kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk en elk talent een podium.

De waarde van kunst en cultuur

Fabriek Magnifique begon twintig jaar geleden op initiatief van de culturele instellingen in Veghel, blikt Van Hoof terug. “We wilden alle kunsten die we hier te bieden hebben beter zichtbaar maken. Ook haalden we moois van verder weg. Acts waarvan je voelt: dit moeten we ook hier laten zien! Er zit zoveel potentie en waarde in kunst en cultuur. Het is de identiteit van onze maatschappij. Het verbindt ons met elkaar. Met Fabriek Magnifique laten we als één grote familie op een fantastische manier zien waar we hier in Meierijstad allemaal toe in staat zijn. Ik heb daarbij moeite met klein denken. Als je groot durft te dromen dan kom je voorbij die horizon. Hoe meer mensen zeggen dat iets niet kan, hoe groter de motivatie om het toch voor elkaar te krijgen. Zo hebben we al veel moois bereikt. Zoals die spectaculaire festivalopening een paar edities geleden. Toen werd met een helikopter een reusachtig aluminium ei in een gigantisch vogelnest bovenop een silo op de Noordkade geplaatst.” 

Jong talent en landelijke top

Honderden acts staan tijdens het festival op het podium. Van bekende artiesten als Wende en VanVelzen, tot lokaal talent dat de spotlight nog niet kent. Jan vertelt bevlogen: “Het stimuleren van jonge talenten en hen koppelen aan de landelijke top, dat is fantastisch om te kunnen doen. Zo kwam jaren geleden Wibi Soerjadi optreden in het park. Die ochtend kwam een jong menneke naar ons toe met een prangende vraag. Of hij op Wibi’s persoonlijke concertvleugel mocht spelen. We deden een goed woordje voor hem. Het mocht! Rik liet die ochtend zijn talent horen aan Wibi en duizenden toeschouwers. Na deze unieke ervaring wist de jongen het zeker. Hier móest hij mee doorgaan, dit was het gewoon voor hem! Tegenwoordig is Rik Kuppen een professionele concertpianist.” 

Toegankelijk voor iedereen

Fabriek Magnifique is gratis toegankelijk. Jan legt uit hoe bijzonder en wezenlijk dat is. “Je kunt bij ons een fantastisch festival beleven voor (bijna) niks. Zeker als je je eigen picknickmand meeneemt. Betrokken inwoners, bedrijven die bijdragen, vele vrijwilligers, de gemeente en instellingen die meedoen. We doen dit samen. We bereiken een hele brede doelgroep. Ook mensen met een kleine beurs en groepen die je meestal niet snel op een festival ziet. Inwoners nodigen familie uit het hele land uit om dat weekend in Veghel te zijn. Ik herinner me nog goed een mevrouw uit de Bloemenwijk. Ze pakte me op een zaterdagavond bij mijn jas, tijdens een operette-achtige voorstelling. Ze hield zo van André Rieu, vertelde ze. Maar ze had het geld en gezelschap niet om naar zijn concert in Maastricht te gaan. Dat ze nu op driehonderd meter van haar eigen huis helemaal gratis zo’n mooie uitvoering kon meemaken, dat raakte haar tot tranen toe. En mij ook. Zo’n oprechte reactie geeft enorm veel inspiratie om door te gaan met wat we doen.” 

In 2024 vindt Fabriek Magnifique plaats in het weekend van 5, 6 en 7 juli. Tijdens deze nieuwe editie staat ‘het verhaal’ centraal. Onder meer rondom het thema 80 jaar vrijheid wordt flink uitgepakt.