Pleinpop: knus, gezellig en vol van muziek

Elk jaar wordt in het Kloosterpark in Schijndel Pleinpop georganiseerd. Knus, gezellig en vol van muziek. Dit jaar vindt het festival voor de dertiende keer plaats. Over een paar dagen barst Pleinpop weer los. Sanne van den Broek (programmering) en Anne van Dam (vrijwilligers en catering) zijn in het park samen met hun mede-organisatoren en veel vrijwilligers (“Die zijn echt onmisbaar!”) druk aan de slag om er ook nu weer iets heel moois van te maken.

Sfeervol dorpsplein

Speciaal voor Pleinpop tovert de organisatie het Kloosterpark om tot een sfeervol ‘dorp’. Sanne legt uit: “Ons festivalterrein wordt gevormd door het dorsplein dat we in het park opbouwen. Met een podium, brouwerij, café en meer. Zo hebben we ook de brievenbus voor pleinpost. We sturen na afloop van het festival de ansichtkaarten die daarin worden gepost ook echt op. We hebben al heel wat liefdesbetuigingen voorbij zien komen.”

Muziek centraal

Sanne vertelt enthousiast over de programmering van het festival. “We nodigen vooral bandjes uit die eigen werk spelen. Indie pop, funk, hardere rock, blazers, het is echt een mengelmoes. De bands maken er met hun eigen repertoire altijd een feestje van. Ze komen uit het hele land en we hebben ook altijd wat bandjes die een link met Schijndel hebben. Op zaterdag staat de muziek volop centraal. En op vrijdag organiseren we De Biertuin. Dan schenken we veertig speciaalbieren, waarvan twee zelf gebrouwen. De plaatselijke slager verzorgt een barbecue en we hebben een knus kampvuur. Die avond is gewoon super sfeervol, met natuurlijk ook leuke muziek.”

Vriendengroep

Anne blikt terug op het ontstaan van het festival: “We wilden in die tijd met een groep vrienden een bandje laten komen in de tuin bij mijn ouders. En dan gewoon vrienden uitnodigen voor een gezellige avond. We wilden dan wel dat iedereen mocht komen. Dat het openbaar was en vooral ook gratis toegankelijk. Toen kwamen we erachter dat we daarvoor een vergunning nodig hadden. We mochten van de gemeente een evenementenlocatie kiezen. Dat werd het Kloosterpark. De naam van ons festival (vernoemd naar de Schijndelse straat Plein waar mijn ouders woonden) hebben we behouden.” De vriendengroep waarmee het festival begon vormt na wat wisselingen nu nog steeds het organisatieteam van Pleinpop. “We vullen elkaar heel goed aan. Iedereen heeft een andere achtergrond. Van gezondheidszorg tot evenementenbranche en van architectuur tot ict. We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en dat brengen we mooi samen.”

Geluksmomentjes

Of de organisatoren tijdens het festival zelf ook kunnen genieten van wat ze samen voor elkaar krijgen? Dat proberen ze tussen al het rennen en vliegen door zeker te doen. Anne: “Ik kan me een keer herinneren dat we backstage waren toen het festival druk bezig was. Het was heel erg warm en we lagen even in het zwembad af te koelen. We hadden uitzicht op het festivalterrein en zagen dat iedereen het super naar zijn zin had. Dat zijn echt van die geluksmomentjes.” Sanne vult aan: “Het is fijn als je even stil kan staan bij wat er allemaal gaande is. Elkaar aankijken en je realiseren dat het toch wel mooi is dat we dit zo neerzetten. De bands die super vet zijn. Samen tijdens het laatste kwartier volop dansen en genieten. Ook tijdens de opbouwweek is er al zoveel plezier. En natuurlijk na afloop van Pleinpop. Bij het kampvuur verhalen delen over wat iedereen heeft meegemaakt en samen nagenieten.”

(augustus 2023)