Festivalweekend met Rooi Verbeeldt en Pop & Colour

Streekpark Kienehoef vormt een groen decor voor het jaarlijkse Pop&Colour festival. Een kleurrijk eendaags cultureel festival voor jong en oud. “Inspireren en geïnspireerd worden: dat staat voor ons centraal. Er hangt hier een hele relaxte sfeer, er is plaats voor iedereen.” Aan het woord is Marlou Jansen, vanaf het eerste uur mede-organisator van het festival in Sint-Oedenrode. Samen met Paul van Rooij vertelt ze over Pop&Colour. En over RooiVerbeeldt: een paraplu waaronder drie Rooise festivals samenkomen in één weekend.

Zaterdag: Erfgoed Cultuur Festival & Muzikale Helden

Marlou en Paul kijken allebei uit naar het bruisende weekend in juni, waarin Sint-Oedenrode bol staat van de kunst, cultuur, muziek en meer. Paul blikt vooruit: “Op zaterdag 17 juni wordt hier voor het eerst het Erfgoed Cultuur Festival georganiseerd. In het centrum van Sint-Oedenrode vinden op allerlei erfgoedlocaties culturele activiteiten plaats. Het levert mooie kruisbestuivingen op. Bezoekers stippelen zelf hun route uit langs historische plekken en kunnen zich laten verrassen door theater, muziek, exposities en rondleidingen.” ‘s Avonds vindt in Streekpark Kienehoef het Muzikale Helden Festival plaats. Op het podium van het Pop&Colour Festival verzorgt Muziekvereniging Meierijstad dan het complete programma. Bezoekers kunnen genieten van muziek door de eeuwen heen in een prachtige festivalsetting. In samenwerking met diverse dansgroepen wordt een muzikale reis door de tijd gemaakt, van oertijd tot nu.

Zondag: Pop&Colour Festival

De zondag staat volledig in het teken van het Pop&Colour Festival, met een bonte mix van kunst, cultuur en muziek. Op het hoofdpodium spelen de jonge bands van Pop&Co Bandcoaching van Phoenix Cultuur. Er is volop ruimte voor de ontwikkeling van lokaal talent. Elk jaar krijgen de deelnemende bands een masterclass van een bekende artiest. Eerder waren dat onder meer Trijntje Oosterhuis, Alain Clark en Lucas Hamming. Als afsluiting van het festival staan de bands samen met deze artiest op het podium. Op de creatieve markt staan allerlei makers en kunstenaars. Ze tonen hun ambacht en verkopen hun waar. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan creatieve workshops. Op het heldenpodium krijgen verenigingen en jong talent op het gebied van onder meer dans en toneel de ruimte. Marlou: “Het slotoptreden op het hoofdpodium is altijd weer een kippenvelmoment. Alles van de bands komt daar samen. De sfeer van de creatieve markt vind ik gewoon heel fijn. En op het heldenpodium tref je van die kleine pareltjes.”

Doorontwikkeling

In 2015 vond de eerste editie van Pop&Colour plaats. Destijds nog bij Cultureel Educatief Centrum Mariëndael. Marlou blikt terug: “De eerste editie was piepklein, maar we waren wel meteen enthousiast over het concept. De ruimte voor zowel optredens als andere creatieve activiteiten. De kansen voor jongeren om zich elk jaar opnieuw te laten zien en hun talent te ontwikkelen. Toen we na drie jaar verder wilden groeien zijn we verhuisd naar Streekpark Kienehoef. Een toplocatie waar veel samenkomt en die veel mogelijkheden biedt. We trekken inmiddels duizenden bezoekers met ons festival.”

  • “Inspireren en geïnspireerd worden: dat staat voor ons centraal. Er hangt hier een hele relaxte sfeer, er is plaats voor iedereen.”
    Marlou Jansen, mede-organisator 

Kruisbestuiving

Een laagdrempelig en toegankelijk geheel met volop ruimte voor kruisbestuiving. Dat is belangrijk voor de organisatie. Marlou: “We dragen bij aan een goed cultureel klimaat. We investeren in talentontwikkeling en samenhang. We groeien niet alleen in bezoekersaantallen. Ook in mensen die willen meedenken en meedoen. Het leeft. Niet alleen tijdens het festival zelf. De ontmoetingen en ervaringen werken het hele jaar door. Er worden allerlei mooie zaadjes geplant. Ook is er steeds meer uitwisseling en samenwerking met andere festivals en organisaties. Bijvoorbeeld met Phoenix Cultuur, Theater De Blauwe Kei, 1 Ander Festival in Schijndel en Fabriek Magnifique in Veghel. We weten elkaar te vinden.” Paul vult aan: “Dat geldt ook voor allerlei lokale partijen die enthousiast bijdragen. Vanuit verenigingen en andere verbanden zijn veel vrijwilligers betrokken. Ook het actieve evenementenbeleid van de gemeente Meierijstad draagt bij.”

Inspiratie en verwondering

Wanneer kijken de organisatoren weer terug op een geslaagde editie? Paul: “Als alles staat en draait. Als het totaalplaatje weer klopt. De prachtige locatie met meerdere podia in een mooie groene omgeving, het is echt heel gaaf.” Marlou: “Elk jaar ga ik tegen het einde van de middag met een drankje in de hand op de bult zitten. Daar overzie ik het festivalterrein, voel de relaxte sfeer, zie het kleurrijke geheel. Echt genieten, dat is het. Tijdens het weekend van RooiVerbeeld vind je volop inspiratie en verwondering. Waardevol, juist ook voor mensen die er anders niet mee in aanraking zouden komen.”

(mei 2023)