Nieuw: BIJT! Kunst over Voedsel Festival

Het is een veelbelovende nieuwkomer op de rijkgevulde festivalkalender van Meierijstad: BIJT! Het Kunst over Voedsel Festival vindt in 2023 voor het eerst plaats, van 28 juni tot en met 9 juli op de Noordkade in Veghel. De line-up bevat al meer dan zestig unieke acts op het gebied van kunst en cultuur. Met één overkoepelende gemene deler: de link (of knipoog) naar voedsel. Van bandjes die muzikaal stevig van zich afbijten tot een kookprogramma waar kids hun tanden in mogen zetten. 

Verbinding kunst en voedsel

Jack Monde van Cultuur Haven Veghel staat met zijn organisatie mede aan de wieg van het nieuwe festival. “In Veghel vindt om het jaar Fabriek Magnifique plaats. Andere jaren organiseerden we hier altijd het Noordkade Festival. Deze keer wilden we het anders aanpakken, meer onderscheidend. Een festival waar voedsel en kunst samenkomen past perfect op deze culturele hotspot met zoveel historie in de voedingsindustrie. Al snel sloegen kartrekkers De Compagnie, Cultuur Haven Veghel, Phoenix Cultuur en Theater aan de Noordkade, De Blauwe Kei de handen ineen. Ook veel andere partijen op de Noordkade zijn inmiddels aangehaakt.”

Spectaculaire Slachtvisite

BIJT! Kunst over Voedsel Festival bijt zich vast in het wereldwijde voedselvraagstuk. Zonder belerend opgeheven vingertje, maar met zinnenprikkelende beeldende kunst, muziek, film en theater. Het festival laat bezoekers door middel van kunst met andere ogen kijken naar voedsel en de toekomst daarvan. Een van de dragers van het festival is een spectaculaire theatervoorstelling in de Koekbouw: Slachtvisite van Peergroup. Een ambachtelijke slager die ter plekke een varken uitbeent, het verhaal over onze huidige voedselindustrie met imposante projecties op de wanden én een heerlijk meergangendiner. Het maakt allemaal onderdeel uit van de voorstelling. Die is bedoeld voor een breed publiek. Voor iedereen die van een stukje vlees houdt of het nooit meer aan wil raken. Want we moeten ons allemaal voeden, de vraag is alleen hoe. Slachtvisite nodigt uit om deze vraag samen te beantwoorden.

Spraak- en smaakmakend

“Slachtvisite is een unieke voorstelling vol beleving,” blikt Jack vooruit. “Daarnaast biedt BIJT! nog veel meer moois. Onderscheidend, spraakmakend en spannend, maar ook leuk en toegankelijk voor iedereen. Bijvoorbeeld Het Geheim van het Zwarte Goud, een voorstelling die bezoekers niet alleen laat genieten van goede koffie, maar ook vertelt waar die koffie vandaan komt. Aardappelsoep is een jeugdvoorstelling over oorlog en verlies, honger en het aangename van lekkere soep. Natuurlijk kun je ook met een drankje in de hand ontspannen luisteren, bijvoorbeeld naar Acoustic Lunchbox. De fotografie van Klaus Pichler laat zien hoe een derde van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Lidwina Charpentier laat je beleven hoe verspild voedsel alsnog gered kan worden met ‘klikoduiken’. Kunstenaar Kiki van Eijk ontwerpt in enkele workshops op inspirerende wijze keramiek, glas en textiel. Ook aansprekend: een workshop keukenmes smeden.”

  • BIJT! Kunst over Voedsel Festival op de Noordkade in Veghel bijt zich vast in het wereldwijde voedselvraagstuk. Wat als kunstenaars, muzikanten en theatermakers hun tanden zetten in dit vraagstuk?

    Bekijk de aftermovie
    Bekijk de aftermovie

Drie edities

De plannen van de BIJT! organisatie reiken verder dan deze eerste editie. Die vormt het begin van een drietrapsraket, legt Jack uit. “Dit jaar richten we ons met name op de consument. Twee jaar later ligt de focus op de voedselproducent. En in 2027 staat een editie over een toekomstbestendige voedselproductie op het programma. Hoe blijven we wereldwijd al die monden voeden? Het is natuurlijk niet gezegd dat BIJT! na die drie edities stopt. Er worden nu allerlei zaadjes geplant, dit kan tot iets heel moois uitgroeien.”

(juni 2023) |