1 Ander Festival: een muzikale en culturele wereldreis

Dit jaar vindt in het Schijndelse Kloosterpark de dertigste editie van het 1 Ander Festival plaats. Het culturele ontmoetingsfeest biedt bezoekers een muzikale wereldreis. Tolerantie, vrijheid en duurzaamheid zijn sinds de beginjaren belangrijke waarden. Waar andere wereldmuziekfestivals met de tijd verdwenen (zoals Mundial in Tilburg), bleef het Schijndelse festival overeind. Het is sinds een aantal jaar zelfs gratis toegankelijk voor de duizenden bezoekers. Organisatoren Betty van Zutphen en Luc van Nieuwburg vertellen over hun 1 Ander Festival: puur en grenzeloos.

Feel good ervaring

“Kijk,” trapt programmeur Luc af op een zonnige voorjaarsavond in het groene Kloosterpark. “Op dit grasveld staat over een paar weken het hoofdpodium. Verderop in het park komen het kinderplein, bostheater, plein van de toekomst en Phoenix Cultuur. Nieuw dit jaar is de DJ booth bovenop een zeecontainer. Dat wordt echt gaaf!” Op 10 en 11 juni is het park het domein van 1 Ander. Het zaterdagprogramma start dit jaar al in de middag. “Best spannend,” geeft voorzitter Betty aan. “We hopen dat mensen al eerder naar het park komen om te genieten van live muziek, volle terrassen en foodtrucks met allerlei lekkernijen uit de wereldkeuken. ‘s Avonds is er een openbare salsa dansworkshop als opmaat naar een heerlijke Latin dansavond, met livebands en dj’s. Zondag is er wereldmuziek uit alle windstreken. Het is van oudsher een echte familiedag met veel gezinnen in het park. Voor jong en oud is er van alles te beleven. 1 Ander is een feelgood ervaring met muziek en theater als belangrijkste dragers. Eigenlijk begint ons festival al op vrijdag. Dan komen de groepen 5 en 7 van alle Schijndelse basisscholen op bezoek, meer dan vijfhonderd kinderen. In een interactief programma gaan ze aan de slag met spel, theater, muziek, schrijven, dichten, percussie en meer.”

Constant niveau

Luc blikt met gepaste trots terug op de afgelopen jaren: “Er is ondertussen een hele generatie opgegroeid met 1 Ander. Het is mooi dat we zo kunnen bijdragen aan de lokale samenleving, om die te vergroten en verrijken. We kunnen rekenen op een trouw publiek, met ook altijd nieuwe aanwas. Een brede doelgroep weet ons te vinden. De helft van onze bezoekers komt uit Schijndel en zo’n dertig procent uit de regio. De overige twintig procent komt van verder weg. Dat zijn de echte liefhebbers die voor het mooie programma komen. We bieden een constant niveau en blijven verrassen. We programmeren uit de voorhoede. Mensen komen echt om het mee te maken. 1 Ander klinkt, oogt, smaakt en voelt anders. En tegelijk is het herkenbaar, iedereen kan het snappen en aanhaken. Dat stralen ook onze vrijwilligers uit. Zij ontvangen met een big smile alle internationale muziekgezelschappen. Die weten op hun beurt dat ze hier kunnen rekenen op goede techniek, goede catering en een warm welkom.” 

  • "1 Ander is een feelgood ervaring met muziek en theater als dragers. We bieden een constant niveau en blijven verrassen. Mensen komen echt om het mee te maken." 
    Betty van Zutphen en Luc van Nieuwburg zijn al 25 jaar mede-organisator

Gastvrije vrijwilligers

Het festival draait volledig op de inzet van vrijwilligers. Jaarrond zijn zo’n vijftien personen druk met de organisatie, waaronder vijf bestuursleden. Tijdens het festival zelf zijn meer dan honderd mensen in touw. Betty vertelt: “Zelf ben ik 25 jaar geleden aangehaakt bij de organisatie, net als Luc. We hebben een vaste kern die het festival draagt, maar nieuwe aanwas is zeer welkom. We hebben eigenlijk altijd meer gedaan dan ‘alleen’ het festival. Zaten bijvoorbeeld ook aan tafel bij de dag van de dialoog, gaan in gesprek over tolerantie. We zijn gewoon heel erg betrokken bij het onderwerp. Die inzet wordt ook gezien. Zo mogen we dit jaar Ina Adema, commissaris van de Koning, ontvangen op ons festival. En de hier zo gewortelde zusters van Liefde hebben ons jarenlang gesponsord. Ze waren er ook altijd bij als gast. Toen zij hun park overdroegen aan de gemeente hebben ze bedongen dat 1 Ander hier altijd moet kunnen plaatsvinden. Dat hopen we met heel veel liefde nog jarenlang te doen.”

(mei 2023)