Rooi vol Koren: samen zingen verbindt

Elke twee jaar staat het centrum van Sint-Oedenrode bol van Rooi vol Koren. Het zangfestival kent klinkende cijfers. Zo’n twintig podia en bijna honderd deelnemende koren. Meer dan tweeduizend koorzangers en vijftienduizend bezoekers. En, wat bovenal telt: de gezellige sfeer vol gastvrijheid en saamhorigheid.

Geweldige dag

Rooienaar Harry Passier staat aan de wieg van het tweedaagse evenement, waar bezoekers genieten van popkoren, kinderkoren, theaterkoren, ouderenkoren, smartlappenkoren, slavische koren, klassieke koren en meer. Als de organisator vertelt over de eerste editie in 2016 beginnen zijn ogen meteen te glimmen. “We zijn toen begonnen met dertig deelnemende koren. Natuurlijk uit Sint-Oedenrode zelf en buurdorpen als Schijndel en Veghel. Maar ook uit de rest van het land. Er meldde zich zelfs een koor uit Brugge. Het was in alle opzichten een geweldige dag. Alles liep gewoon perfect. Ik heb er enorm van genoten, en met mij vele anderen. Dit smaakte naar meer.”

Pleinen en kroegen

“Rooi leent zich enorm goed voor dit evenement,” legt Harry uit. “Het centrum is heel uitnodigend voor de bourgondiër, met veel goede terrassen. En er is volop ruimte voor allerlei  podia, zowel buiten als binnen. Van marktplein tot binnentuin, van kroeg tot kerk, overal klinkt tijdens Rooi vol Koren gezang. Alles is ook goed te belopen.” Om het zangfestival tot een succes te maken werkt de organisatie samen met vele partijen, waaronder de lokale middenstand, horeca en centrummanagement. 

Kippenvelmoment

Rooi vol Koren kent een aantal vaste onderdelen. Waaronder een optreden in de Martinuskerk door het speciale projectkoor. Harry kijkt er alweer naar uit: “We zingen dan ook altijd Baba Yetu, het Onze Vader in het Swahili. Dat klinkt zo mooi. Met een live orkest, slagwerk, solist en natuurlijk de koorleden als sopraan, alt, tenor en bas. Tijdens het zingen word je gegrepen door de trance van het lied, alles valt dan op zijn plek. Ook vaste prik: we hebben Brabant van Guus Meeuwis omarmd als gezamenlijk openingslied op zondag. Dan staan alle deelnemende koren samen op het grote podium. Een paar duizend koorleden die gezamenlijk meerstemmig zingen, dat is echt een kippenvelmoment! En mijn persoonlijke favoriet: als het grote podium mudvol staat met basisschoolleerlingen uit Rooi. Die hebben dan allemaal hetzelfde lied gerepeteerd en brengen dat samen ten gehore. Een super moment!”

A MeeZing Rooi

Tijdens de laatste editie van Rooi vol Koren werd op zaterdagavond A MeeZing Rooi aan het programma toegevoegd. Een groot meezingfeest op de Markt, met op het podium kopersblazer, solisten, acts, koren en ander artistiek 'ameezing' muziekwerk. In navolging op vergelijkbare sing along events in steden als Enschede, Tilburg en Middelburg. Het meezingfeest was ook in Rooi meteen een doorslaand succes. "Het was druk en kei gezellig. In 2024 komt A MeeZing Rooi zeker weer terug,” belooft de organisator.

Samen zingen

Samen zingen staat gelijk aan plezier, weet Harry uit ervaring. “Als je kunt praten, dan kun je ook zingen. Met die woorden werd ik jaren geleden verleid om me aan te sluiten bij een koor. Samen zingen is gewoon ontzettend leuk om te doen. Als stemmen samenkomen gebeurt er iets bijzonders. Er ontstaat als vanzelf verbinding.” Toen Harry jaren geleden zijn allereerste ideeën over een gezamenlijk korenevenement deelde kreeg hij vooral te horen: dat gaat nooit lukken. “Dat motiveerde me nog meer. Ik droeg mijn enthousiasme en ideeën uit en daarmee kwamen de juiste mensen en kansen op mijn pad. Met een groep van zo’n zeventien mensen zetten we er samen de schouders onder. Van logistiek tot catering en van geluid tot lief en leed, samen maken we iets heel moois mogelijk.” 

In 2024 vindt Rooi vol Koren plaats op zaterdag 7 en zondag 8 september.