Siebes Kaas: genieten van boerenkaas van eigen bodem

Mooi gelegen in het beekdal van de Leijgraaf vind je het biologische melkveebedrijf van Siebe van de Crommert. In de gezellige boerderijwinkel op het erf in Erp kunnen fijnproevers hun hart ophalen. Je kunt er terecht voor echte boerenkaas van eigen bodem. Passie voor het ambacht, zorg voor het welzijn van de dieren en bijdragen aan natuurontwikkeling gaan hier hand in hand. Met een mooi streekproduct als resultaat: Siebes Kaas.

Zacht en smeuïg

In de kaasopslag bij de boerderijwinkel liggen tientallen ronde kazen op de plank. De jonge kaas blijft hier vier weken voordat die de winkel in gaat. De extra belegen kaas heeft wel acht maanden rijptijd nodig. “Doordat onze koeien zoveel vers gras eten is de textuur van onze kaas heel zacht en smeuïg. Goede kaas kenmerkt zich door een pittige, licht zoetige smaak. Niet bitter en vooral niet te zout. In onze winkel krijgen we veel mensen die gewoon van hele lekkere kaas houden. Ook de kruidenkazen, bijvoorbeeld met truffel, fenegriek en brandnetel, zijn erg in trek.”

Erps Goud

Siebes nieuwste boeren kruidenkaas, Erps Goud, ligt sinds kort in de winkel. Al het goede van Brabantse bodem verpakken in een kaas. Het was een lang gekoesterde wens. “Erps Goud is een eigen kaas met een unieke smaak. Het is echt heel tof dat dit goed is gelukt. Goudsbloemen uit de streek zijn een belangrijke smaakmaker, samen met aanvullende kruiden. Het ontwikkelen van zo'n nieuwe eigen kaas kost veel tijd. Elke verder verfijnde variant moet eerst weer weken rijpen voordat je kunt proeven. We zijn heel blij met het resultaat!”

Gezonde bodem

Waar alles mee begint voor de kaasmaker is een optimale bodemkwaliteit. Daarop groeien gezonde gewassen als voer voor de koeien. Die geven vervolgens goede melk om mooie kaas van te maken. Siebe legt uit: “Als bioboer zijn we zelfvoorzienend. Onze koeien hebben heel veel weidegang en eten volop vers en kruidenrijk gras. Op onze akkers verbouwen we het veevoer voor de winterperiode. Zonnebloemen, graan, maïs en grasklaver wisselen elkaar af. Die variatie, rust en ruimte komen het bodemleven enorm ten goede. En dat proef je terug. Kaas is bij uitstek geschikt om de eigen unieke smaak van je bodemcultuur door te geven. Dat kan alleen met echte boerenkaas.” 

Het echte goud

De bevlogen kaasmaker vervolgt: “In mijn beleving is dat de kracht van een echt streekproduct. De directe connectie tussen goede zorg voor onze bodem en een eindproduct met een eigen unieke smaak. Een gezond bodemleven, dat is ons échte goud. Het is gewoon heel gaaf om op eigen erf een mooi product te kunnen maken. Dat drijft ons hele team. De effort die wij in onze grond en onze dieren stoppen, proef je direct terug in onze kaas. Daarmee stoeien is super interessant.”

Krachten bundelen

De positieve ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op voor de jonge ondernemer. Hij nam de melkveehouderij van zijn ouders over en schakelde volledig om naar biologisch boeren. Een lijn die in de afgelopen jaren al was ingezet. Op het erf zijn een nieuwe kaasopslag en strostal gebouwd. In deze nieuwe potstal liggen de koeien er in de winter warmpjes bij. Dat zijn tegenwoordig ook de koeien van buurtgenoot en compagnon Wilco Verbruggen. De twee melkveehouders bundelen hun krachten.

  • Kruidenrijk grasland

    Koeien zijn echte grazers. Bij Siebe eten ze volop vers gras in de wei. Zo produceren ze hele mooie melk. Daarvan maakt Siebe dan weer de lekkerste graskaas. Teamwork!

    Bezoek Siebes Kaas
    Kruidenrijk grasland

Natuurontwikkeling

Siebe is content: “Ja, het gaat gewoon hartstikke goed. Er is veel vraag naar onze producten. We maken een mooi lokaal voedselproduct en tegelijkertijd zijn we in staat de natuur te helpen. Bijvoorbeeld met de ecologische verbindingszone langs de Leijgraaf en met wateropslag. We hebben een positieve impact op de biodiversiteit. En daarbij een gezond bedrijfsresultaat. Dat alles samen maakt het gewoon heel gaaf om te doen.” 

Proeven

Siebes Kaas proeven? Breng een bezoek aan de boerderijwinkel aan de Kraanmeer 15 in Erp. Voor overheerlijke kaas en andere lokale producten. De winkel is geopend op vrijdag en zaterdag. De nieuwste kaas Erps Goud is ook verkrijgbaar bij de Jumbo Foodmarkt op de Veghelse Noordkade en meer winkels in de regio. 

(juli 2023)

Ontdek meer smaken van hier, ontmoet de makers