De Rooise Wijnboer: ontdek Domaine les Damianes

Nabij de Vlagheide, op steenworp afstand van het monumentale Damianenklooster, ligt de wijngaard van De Rooise Wijnboer. Het complex is eigenhandig opgebouwd door grondlegger Fons van Boxmeer en bestaat al drie generaties. Tijdens een rondleiding over Domaine les Damianes vertelt Fons bevlogen over de Rooise wijnen.

Wijndomein

Als je de sierlijke toegangspoort aan de Damianenweg in Sint-Oedenrode passeert sta je direct tussen de wijnranken. Op het wijndomein groeien verschillende druivenrassen: Riesling, Regent en Dornfelder. Terwijl Fons tussen de wijnstokken loopt, plukt hij wat ongewenste scheuten uit de toppen. “Kijk, de Regent begint al blauw te kleuren. Dat is vroeg. We hadden een koud voorjaar, maar daarna hebben we heel veel zon gehad. Waarschijnlijk kunnen we half september de blauwe druiven oogsten. De witte volgen dan ergens in oktober.”

Paradijsje

Domaine Les Damianes is een waar paradijsje midden in Meierijstad. Naast de paden groeien oleanders en citroenen. Onder de wijnranken scharrelen parelhoenders. De druiven zijn aangeplant op vruchtbare heuvels. Eind jaren tachtig werden hier de eerste druiven verbouwd. Het proefveld bleek te nat. De wortels van de planten werden aangetast. Toen zijn heuvels van leem, zand en moer aangelegd, waarop de nieuwe wijnstokken werden aangeplant. Op de plekken waar het zand werd afgegraven zijn mooie vijvers ontstaan.

Eigen smaak

Fons vervolgt zijn verhaal. “We zijn het hele jaar druk met het verzorgen van de planten. Uitdunnen, zomersnoei, wintersnoei, sproeien tegen de nachtvorst. We werken zoveel mogelijk biologisch. Als we maaien laten we dat op de bodem liggen, zodat het kan composteren. De natuurlijke invloeden van bodem en omgeving (terroir), de mix van druivensoorten, de zorg van de wijnmaker. Alles samen bepaalt de unieke en eigen smaak van de wijn. Als we dezelfde druivensoorten een paar honderd meter verderop zouden telen dan krijg je een andere wijn. En elk jaar heeft zijn eigen smaak. We merken dat onze druiven sinds de eeuwwisseling meer suiker bevatten. Een gevolg van de klimaatverandering. Hoe meer suiker, hoe hoger het alcoholpercentage wordt.”

Proeverijen

Op het terrein metselde Fons, die een bouwkundige achtergrond heeft, een wijnkelder. Daar worden regelmatig proeverijen georganiseerd. Onder de sfeervolle gewelven vertelt hij verder, met een glas Rooise Rooie in de hand. “In onze rode wijn komen de Regent en Dornfelder samen. De wijn is mooi in de geur. Als je minstens zes seconden proeft dan geeft hij zijn eigen smaak helemaal. Volmondig en kersachtig, met een licht zoetje op de achtergrond. Dat hebben al zeer veel Rooienaren mogen proeven, die we hier in de loop der jaren hebben ontvangen. We krijgen ook bezoekers van verder weg, bijvoorbeeld mensen die hier in de buurt op de camping staan.”

  • Van Rooise bodem

    "We doen alles graag op natuurlijke wijze. We snoeien handmatig en maken geen gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen. 100 dagen na de bloei zijn de druiven rijp voor de oogst."

    Bezoek De Rooise Wijnboer
    Van Rooise bodem

Anderhalve fles per stok

Nadat de Rooise druiven zijn geoogst, worden de vruchten naar een collega wijnboer in Cochem gebracht. Daar worden ze verwerkt tot mooie Rooise wijnen. Dat gaat in de toekomst veranderen, legt Fons uit. Hij wijst naar een stuk land dat grenst aan een van de heuvels vol druiven. “Kijk, daar komt een nieuw gebouw, met de benodigde apparatuur. Dan kunnen we hier zelf wijn gaan maken en bottelen. We hebben zo’n drieduizend wijnstokken op het land staan. Daarmee produceren we in een gemiddeld jaar vijfduizend flessen wijn. Zo’n anderhalve fles per stok.” 

Zelf proeven

Rood, wit, rosé, mousserend: van de Rooise druiven worden allerlei wijnen gemaakt. Die zijn natuurlijk verkrijgbaar bij De Rooise Wijnboer zelf. De wijngaard aan de Damianenweg is van mei tot en met september elke zaterdagmiddag geopend (13:00-17:00 uur). In de slijterij van de familie Van Boxmeer in het centrum van Sint-Oedenrode is de wijn uiteraard ook te vinden. Net als bij diverse slijterijen in de rest van het land. Op pad in de regio? De Rooise wijnen zijn bij diverse streekwinkels en horecazaken in Meierijstad verkrijgbaar. Interesse in een proeverij en excursie bij de wijngaard? Neem dan contact op met De Rooise Wijnboer.

(juli 2023)

Ontdek meer smaken van hier, ontmoet de makers