Al generaties lang geliefd: anijskrollen

Inwoners van Meierijstad zijn er al generaties lang verzot op: krollen. Zachte witte broodjes met daarin veel anijszaadjes. Ze worden traditiegetrouw belegd met roomboter en speculaas. De anijskrol is in Veghel en omstreken erg geliefd. De lokale lekkernij is vooral populair rond sinterklaastijd. Pakjesavond, chocolademelk en krollen, het hoort gewoon bij elkaar. De benaming anijskrol (kortweg krol) is een Brabantse verbastering. Het verwijst naar de krul die ontstaat wanneer het deeg geknoopt wordt. Aan die handgevlochten krul is de echte anijskrol herkenbaar. 

‘Goei botter en speculasiemennekes’

In een kroniek van heemkundekring Vehchele vertelt oud-bakker Theo van Liempd over ambachtelijke krollen. "Je maakt lange slierten van mooi wittebroodsdeeg, legt daar handmatig een knoop in en voegt natuurlijk anijszaadjes toe. Een goede krol moet je zó bakken dat hij ook helemaal binnenin gaar is, maar tóch een beetje ongaar proeft. Krollen dien je dik te besmeren met roomboter ('goei botter') en te beleggen met knapperige speculaasjes ('speculasiemennekes') uit eigen bakkerij. Je moet de speculaas pas kort voor het eten op de krol leggen. Anders wordt hij zacht en slap. Bij de eerste hap uit een krol moet je de speculaas horen knakken."

"Aan anijs wordt een medicinale werking toegeschreven. Vooral voor de winterdagen was dat nuttig. Veel boeren geloofden daar indertijd heilig in. In mijn tijd was de krol voor nogal wat boeren zowat het enige sinterklaascadeau. Sommigen kochten er wel honderd tegelijk."

Theo van Liempd (oud-bakker en afstammeling uit een echte bakkersfamilie) via heemkundekring Vehchele

De oorsprong

Wanneer en waar de krol precies is ontstaan? Die vraag blijft omgeven met wat mysterie. Het geliefde broodje kent waarschijnlijk zijn oorsprong in Veghel. Bij bakkerij Van Bussel werd bijvoorbeeld gesproken over ‘een heel oud boekje’ waarin stond dat in het dorp al in 1865 krollen werden verkocht. Mogelijk heeft de loop van de voormalige tramlijn ‘s-Hertogenbosch-Helmond bijgedragen aan een breder verspreidingsgebied. Het lijkt er in elk geval op dat de krol al ver voor de Tweede Wereldoorlog aan een opmars begon. Ook in andere oost-Brabantse plaatsen is het streekproduct geliefd. Onder meer in Schijndel, Erp, Sint-Oedenrode, Uden, Gemert en Beek en Donk. In andere delen van Brabant zijn in het najaar andere lekkernijen in trek. Zo heb je in de Langstraat mikkemannen, zoete broodjes met kaneelsmaak. En het westen en midden van Brabant kent hubertusbollen, soms ook met anijs.

Tips voor fijnproevers

Vroeger begon de verkoop van krollen rond de intocht van sinterklaas. Tegenwoordig worden in september de eerste krollen gebakken. De Veghelse kermis markeert hier de start van het krollenseizoen. In Veghel wordt ook de Krollenloop gehouden, een jaarlijks hardloopevenement dat naar het broodje is vernoemd. Wil jij de karakteristieke lokale specialiteit zelf proeven? Je bent van harte welkom bij de bakkerijen in Meierijstad. Tip voor liefhebbers van verder weg: laat je krollen thuisbezorgen via www.veghelsekrollen.nl.

(oktober 2023)

Bronnen:

Ontdek meer smaken van hier, ontmoet de makers