ODAVI: levenswater van ‘verloren vruchten’

Aan de rand van Sint-Oedenrode liggen uitgestrekte velden vol aardbeienplanten. In de naastgelegen hoofdvestiging van teler Genson zit een bijzonder proeflokaal. Het is speciaal ingericht voor ODAVI Likeur, Gin, Low-Gin en Bubbles. De dranken zijn gemaakt van ‘verloren’ fruit van eigen bodem. ODAVI is vernoemd naar Oda, naamgeefster van Sint-Oedenrode.

Familiebedrijf

De oorsprong van ODAVI ligt in de jaren zestig. Marinus en Ellie van Gennip uit Son beginnen dan met het telen van aardbeien en aardbeienplanten. Tegenwoordig werken de vier zonen van het echtpaar samen met drie Brabantse telers en tuinbouwers in de Genson Groep. Marie-Louise Raats is de partner van teler Mari van den Heuvel en werkt ook in het bedrijf. Ze vertelt bevlogen: “Haal jij je aardbeien bij Albert Heijn? Dan is de kans groot dat ze van ons land of uit onze kassen komen. We produceren jaarrond aardbeien en in het seizoen frambozen. Daarnaast telen we zomer- en winterprei. Ook zijn we toonaangevend in de opkweek van zachtfruit-planten, zoals aardbei, framboos en braam. Deze planten vinden hun weg naar telers van Zweden tot Marokko.”

Verloren fruit

Op de Brabantse velden en kassen van Genson worden ontelbare aardbeien en frambozen geoogst. Eerste klas fruit dat in de schappen van de supermarkt belandt. Een deel van de oogst kan daar niet verkocht worden: te groot, te klein of te afwijkend van vorm. Zonde, want met de smaak van de vruchten is niets mis. Marie-Louise legt uit: “Dit tweede klas fruit werd voorheen afgevoerd om concentraat van te maken. Bijvoorbeeld voor yoghurt, ijs en ranja. Het werd dus niet verspild. Maar we verdienden er ook niets aan. Terwijl het mooi fruit is waar ook hard voor is gewerkt. We wilden meer doen met ons 'verloren' fruit.”

Eau de vie

“We verzamelden allerlei ideeën en concepten. Ook studenten uit Wageningen dachten met ons mee. Uit Frankrijk kende ik telers die zelf een brouwketel hadden voor hun tweede klas fruit. Eau de vie is een Franse benaming voor drank die veelal gestookt is met vruchten. Met dat idee gingen we verder. Een ambachtelijke distilleerderij in het midden van het land ging samen met ons de uitdaging aan. In het lab experimenteerden we met allerlei natuurlijke ingrediënten. Net zo lang tot we de juiste smaak hadden. Voor het stoken van elke fles likeur wordt een kilo van onze aardbeien en frambozen gebruikt. De vruchten worden in zijn geheel op alcohol gezet, zodat de smaak loskomt. Voor een optimale smaak voegen we ook rozenblaadjes toe.”

Smaken fuseren

Marie-Louise vervolgt: “Na het slagen van de likeur waren we nog niet klaar. Met de reststroom van deze drank gingen we aan de slag voor een mooie gin. Ook hier experimenteerden we met het fuseren van smaken. Van jeneverbes tot citroen, van kruidig tot fruitig: met gin kun je veel kanten op. Voor ODAVI zijn we uitgekomen op een fruitige, zachte, zoete gin. We produceren ook een low-gin, met een lager alcoholpercentage. Tot slot hebben we een sprankelende fruitwijn van aardbeien en frambozen. Die maken we samen met het Betuws Wijndomein. In aardbeien zit relatief weinig suiker, waardoor ODAVI een zachte/zoete bubbel is, met een lager alcoholpercentage. We werken momenteel ook aan een smaakvolle alcoholvrije bubbel, een mooie uitdaging.”

Ode aan Oda

ODAVI, het levenswater van ‘verloren’ vruchten, is een ode aan de Schotse prinses Oda. De blinde koningsdochter vond eeuwen geleden na vele omzwervingen haar thuis in het Brabantse Rode. Na een wonderlijke genezing van haar ogen wijdde ze haar leven aan God. Het dorp draagt nog steeds haar naam: Sint-Oedenrode. Marie-Louise is erg blij met de naam. “Het past zo mooi. Oda met haar imperfecte ogen. ODAVI met het imperfecte fruit. Beiden met een wonderlijke nieuwe bestemming.”

Proeven

Benieuwd naar de bijzondere  likeur, gin en bubbels van eigen bodem? ODAVI is onder meer verkrijgbaar bij ‘t Roois Gasthuisje en Boerderijwinkel Puur Brabant (m.u.v. de gin) en bij drankenhandel Van Boxmeer in Sint-Oedenrode. Groepen kunnen op aanvraag terecht bij Genson voor een rondleiding over de velden (in het seizoen) en een proeverij in het proeflokaal. Puur, ‘on the rocks’ of in je favoriete cocktail: op de website van ODAVI vind je inspirerende cocktailrecepten.

(november 2023)

Ontdek meer smaken van hier, ontmoet de makers