Het Zuivelbos: zuivel anno nu met respect voor het verleden

Het is een zomerse maandagochtend bij Het Zuivelbos in hartje Meierijstad. De boerderij aan het Sterrebos ligt in een prachtige groene omgeving. Martijn van den Boom en Sanny van der Velden zijn druk in de weer op hun melkveebedrijf. De koeien zijn al gemolken en staan in de wei te grazen. De boerderijwinkel op het erf gaat vanmiddag weer open. In de productieruimte achter de winkel is het een drukte van belang. Medewerkers met spierwitte laarzen, schorten en haarnetjes verwerken de verse melk tot allerlei smaakvolle zuivelproducten.

Vol en vers

In 1978 startte de vader van Martijn op deze plek melkveebedrijf Van den Boom. Martijn en Sanny wonen er nu met hun jonge gezin. Ook Sanny vond haar plek in het familiebedrijf. Onder de naam Het Zuivelbos groeide het de afgelopen jaren uit tot een bedrijf met ruim honderd melkkoeien en zo’n 35 hectare grond (voor het zelf telen van ruwvoer). En met een duidelijke toekomstvisie. Het koppel omschrijft die bevlogen: “Alles draait in ons bedrijf om het zo goed, efficiënt en gezond mogelijk produceren van koemelk. We streven voortdurend naar duurzaamheid. Wij geloven in het oude ambacht, traditie en familie, maar óók in experimenteren, eigenzinnigheid en avontuur. We gaan voor zo vol en vers mogelijk, met minimale bewerkingen. Respect voor het verleden en zuivel anno nu. Dat omschrijft Het Zuivelbos perfect. We hebben de ambitie om te groeien naar een gesloten bedrijf. Zoveel mogelijk zelf verwerken en de keten zo kort mogelijk maken. Het is ontzettend mooi om direct met de klant bezig te zijn en eigen producten te leveren. Het is hard werken, maar we genieten er elke dag van.”

Weideseizoen

De koeien van Het Zuivelbos zijn de trots van het bedrijf. “Onze koeien worden elke dag tweemaal gemolken. ‘s Ochtends vroeg en ‘s avonds nog een keer. Tussendoor staan ze lekker in de wei. Elk voorjaar gaan de koeien zo vroeg mogelijk naar buiten, voor een zo lang mogelijk weideseizoen. Hoe meer ze kunnen grazen, hoe beter de smaak van de melk wordt. In de avonden en wintermaanden zorgen we ervoor dat de dieren het zo comfortabel mogelijk hebben in de stal. Hun gezondheid houden we nauwlettend in de gaten. Een koe is zoveel meer dan een dier voor ons, het is als familie.”

Boerderijwinkel

De boerderijwinkel van Martijn en Sanny is drie dagen per week geopend. In de schappen staat een groot assortiment producten. Natuurlijk alle soorten melk, vers van de boerderij. Koemelk, karnemelk, chocolademelk. De verse koemelk is volle gepasteuriseerde melk. Alle voedingswaarden blijven zo in de melk en er komt een mooi roomlaagje bovenop. Het percentage eiwit en vet is afhankelijk van de voeding en van het seizoen. Van collega-boeren uit de buurt vind je hier ook buffelmelk (bevat meer calcium en mineralen en minder cholesterol) en geitenmelk (onder meer geliefd bij mensen met koemelk allergie of intolerantie). Op de boerderij is ook verse rauwe melk verkrijgbaar. En allerlei soorten yoghurt, bavarois, mousse, tiramisu, drinkyoghurt, vla, pudding, roomboter en vlees van runderen. De producten van Het Zuivelbos staan bekend als verser dan vers, boordevol vitamines en bovenal een smaaksensatie. Proef bijvoorbeeld de limoen-cactus drinkyoghurt of de karamelvla. Er is volop keuze.

  • "Wist je dat een glas volle melk 93 kcal bevat? En dat mensen die lactose intolerant zijn vaak wel yoghurt, karnemelk en kwark kunnen verdragen?" Martijn en Sanny - Het Zuivelbos

    Bezoek Het Zuivelbos
    Bezoek Het Zuivelbos

Melkwagentje

Vier dagen per week is Het Zuivelbos op markten in de wijde omtrek te vinden. Dat begon een paar jaar geleden met het opvallende Melkwagentje. Inmiddels rijden er twee kleurrijke bussen van Het Zuivelbos van markt naar markt. Van Eindhoven, Tilburg en Den Bosch tot Utrecht en Arnhem: in veel steden wordt verse volle melk uit Meierijstad getapt. Net als in de boerderijwinkel is ook in de bussen een breed assortiment van zuivelproducten verkrijgbaar. Sanny en Martijn leggen uit: “Omdat we rechtstreeks in contact staan met onze klanten kunnen we een divers aanbod bieden. Er is voor iedere cultuur, generatie en lichaam een smaakvol product. Mensen van allerlei culturen bezoeken ons op de boerderij en op de markt. Zo wordt de zogenaamde witte zuivel zoals yoghurt, karnemelk en boter veel verkocht. Allemaal pure producten zonder toevoegingen. Daarmee kun je alle kanten op in de internationale keuken. Mensen hebben onze producten de afgelopen jaren echt leren kennen en weten ons te vinden.”

(juli 2023)

Ontdek meer smaken van hier, ontmoet de makers