De geitenkaas automaat in Olland: kaas uit het huisje

Een kroketje uit de muur? Dat kan origineler! In Meierijstad haal je bij de boer allerlei lekkers uit de automaat. Van aardappelen en eieren tot aardbeien en ambachtelijk ijs. En: in Olland vind je een heuse geitenkaasautomaat. Bij de boerderij van de familie van Heesch in Olland haal je jouw kaasje zo uit de muur. De melk van deze geitenhouderij wordt verwerkt tot verschillende soorten kaas. Van naturel, Italiaans gekruid en brandnetelkaas tot boerensmeerkaas. Lekker voor op brood en zo uit het vuistje. 

Aan de keukentafel

Het is gezellig druk aan de keukentafel bij de familie Van Heesch. Het is tijd voor koffie. Naast Johan en Peggy zijn ook Johans ouders aangeschoven. Zij runden het boerenbedrijf voordat de volgende generatie het overnam. De familie boert al ruim honderd jaar op deze plek. Vroeger met een gemengd bedrijf met koeien, kippen, varkens en akkerbouw. Tegenwoordig staan hier geiten op stal.

Gewoon achterom

Johan neemt een slok van zijn koffie en legt uit: “Vroeger kwamen mensen achterom voor een stuk kaas. We verkochten gewoon hier in de keuken uit de koelkast. Sinds we de automaat hebben is het nog laagdrempeliger geworden. Veel mensen weten ons te vinden. Vooral vaste klanten uit de buurt en fietsers die hier passeren. Je kunt bij onze automaat met muntgeld betalen. Mensen die rauwe of gepasteuriseerde melk van onze geiten willen, kunnen terecht bij de boerderijwinkel van Het Zuivelbos in Sint-Oedenrode.”

Juiste balans

Na de koffie is het tijd om weer aan de slag te gaan. Terwijl Johan door de stallen loopt vertelt hij over zijn werk. Daarin komen kwaliteit, dierenwelzijn en duurzaamheid samen. “De dagen zijn heel afwisselend met het verzorgen, voeren en melken van de dieren. De balans tussen melk en voer kloppend krijgen is een heel mooi ding. We proberen de melkproductie zo goed mogelijk te houden met zo min mogelijk krachtvoer. We leveren al tien jaar lang eersteklas melk. Mooi toch!”

Meer uit de automaat

Benieuwd wat je in Meierijstad nog meer vers uit de muur haalt? Je scharrelt een complete maaltijd bij elkaar met een rondje toeren langs de boeren. Ontdek overheerlijke seizoensproducten en meer. Je haalt lekkers van eigen bodem bijvoorbeeld hier uit de automaat:

(augustus 2023)

Ontdek meer smaken van hier, ontmoet de makers