Schijndel in puin: de verwoestende granaatweken

Op 23 oktober 1944 wordt Schijndel bevrijd van de Duitse bezetting. Dat is weken later dan het nabijgelegen Sint-Oedenrode, Veghel en Eerde. Daar landen op 17 september honderden geallieerde parachutisten. Ook voor Schijndel lijkt de bevrijding dan nabij. Het dorp ligt echter vijf weken lang vol in de frontlinie. In Schijndel is een grote Duitse troepenmacht met zwaar geschut geconcentreerd. De strijdende partijen bestoken elkaar met ontelbare granaten. Velen daarvan komen in Schijndel en Wijbosch neer.

Nachtmerrie

De verwoestende periode gaat de boeken in als ‘de granaatweken’ en is voor de bevolking een ware nachtmerrie. Veel gezinnen raken dakloos. Inwoners zoeken beschutting in schuilkelders of slaan op de vlucht. Duizenden van hen vinden onderdak in de buurdorpen Sint-Michielsgestel en Den Dungen. Onder de Schijndelse bevolking vallen tientallen doden en honderden gewonden. Meer dan duizend woningen raken beschadigd en ruim driehonderd huizen en andere gebouwen zijn compleet verwoest. Waaronder het raadhuis in Schijndel en de kerk en het klooster in Wijbosch. 

Granaatvuur

In 2019 (75 jaar later) brengt Heemkundekring Schijndel een documentaire uit met indrukwekkende beelden. Ooggetuigen van de granaatweken komen aan het woord en delen hun aangrijpende ervaringen. Tiny van Alebeek is een van hen. Zijn moeder en zusje werden dodelijk getroffen. Een fragment uit zijn verhaal: “We hoorden heel ver weg: boem, boem, boem, boem, boem. Sint-Oedenrode of Son, daar werden die granaten afgeschoten. [...] De eerste kwam bij ons op het plat dak. En die knalde uit elkaar. Nou, dan word je door de luchtdruk weggeslingerd.” 

Begraafplaats

Ook bij Ad van de Oetelaar staan beelden van de oorlog op zijn netvlies gebrand. Hij vertelt: “De mensen die waren verongelukt en doodgeschoten werden naar de begraafplaats gebracht. Die kwamen dikwijls bij ons langs. De kruiwagens hadden toen ijzeren banden, dus die hoorden we wel aankomen. Toen heb ik een wagen gezien, daar hing een zeil op. Maar er hing een arm buiten. Dat vergeet je nooit meer. Dat gaat nooit meer uit je kop. Je ziet die arm altijd nog zwaaien.”

Schuilkelder

Jo van den Bogaard - Mutsaars zat samen met vele anderen in de schuilkelder bij het klooster. Ze herinnert zich de dag van de bevrijding nog goed. “Toen kwamen die militairen beneden in de kelder. Want wij mochten er natuurlijk niet uit. En die hadden allemaal koekjes die ze kwamen uitdelen. Dat stond ons wel aan,” vertelt ze met een glimlach. “Toen we bevrijd waren kwam mijn zuster met haar vriend kijken hoe ons huis erbij lag. Ze is in die puin aan het rommelen geweest. Daar heeft ze dit beeldje gevonden.” Voor haar op tafel staat een wit mariabeeldje. Het is ongeschonden uit de puinhopen gekomen.

Deze en meer ooggetuigen komen uitgebreid aan het woord in de documentaire Ooggetuigen van de Granaatweken, die in 2019 is uitgebracht door Heemkundekring Schijndel.

Bronnen en meer informatie

  • Fotocollectie - Heemkundekring Schijndel
  • Documentaire - Ooggetuigen van de Granaatweken, Heemkundekring Schijndel
  • Artikel - De Granaatweken in De Canon van Meierijstad
  • Boek - De Granaatweken, Ben Peters en Louis van Dijk
  • Video - Mevrouw van den Bogaard vertelt over de schuilkelder
  • Voorstelling - De Granaatweken door Theatergroep Wildeman