10 resultaten

De Elfde Man (podcastserie)

De Elfde Man

De Elfde Man is een zesdelige podcastserie over een bommenwerper die in het najaar van 1943 neerstort op de grens van Sint-Oedenrode en Eerde, en de Amerikaanse piloot die daarbij vermist raakt.

Het verhaal van De Elfde Man

Het Pyama House in Erp

Het Pyama House in Erp

Het huis van de familie Otten in Erp was tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale schuilplek voor gestrande piloten en bemanningsleden. De geallieerde militairen werden vanuit hier op weg geholpen, terug naar hun thuisbasis.

Het verhaal van de Ottens

De granaatweken in Schijndel

De granaatweken in Schijndel

Op 23 oktober 1944 wordt Schijndel bevrijd. Daar gaan vijf verwoestende weken in de frontlinie aan vooraf. De strijdende partijen bestoken elkaar met ontelbare granaten. Velen daarvan komen in Schijndel en Wijbosch neer.

Het verhaal van ooggetuigen

Als mens zijn we gelijk

Als mens zijn we gelijk

Het is september 1944. Koos van Schaïk (26 jaar) is werkzaam als zuster bij het Rode Kruis. In Sint-Oedenrode is een noodhospitaal ingericht. Zojuist is een gewonde Duitser binnengebracht. De jonge zuster staat voor een dilemma.

Het verhaal van Koos

We komen allemaal terug...

We komen allemaal terug...

Emma is pas drie jaar als ze samen met haar zussen Lies en Jetty zeulend met grote koffers wordt gezien in de Veghelse Hoofdstraat. De Joodse zusjes gaan op transport. "We hebben niemand kwaad gedaan. We komen allemaal terug.”

Het verhaal van de zusjes

Vrijheid moet je koesteren

Vrijheid moet je koesteren

De Veghelse Renée Wolf-Pinto vertelt op scholen over haar ervaringen als joods onderduikmeisje. "Ik zie ons nog lopen. Hand in hand door een dik pak sneeuw. Het was hartstikke koud. We waren bang, hadden geen idee wat ons te wachten stond."

Het verhaal van Renée

Het dagboek van Hanneke

Het dagboek van Hanneke

Een fragment uit het boek Hannekelief! Een verhaal van een Joods meisje wat ondergedoken zat in het Brabantse dorp Eerde. "Het schieten houdt niet op. En ik hoor explosies. Komen de Duitsers terug? Ik voel hoe mijn stem trilt."

Het verhaal van Hanneke

De Duitse badjuffrouw

De Duitse badjuffrouw

Ontdek het verhaal van de Duitse badjuffrouw Paula Pottgiesser en haar Veghelse echtgenoot. Vanuit hun boekenwinkel in de Molenstraat vangen ze Joodse vluchtelingen op. Een kaboutertje in de etalage speelt daarbij een belangrijke rol.

Het verhaal van Paula

Hier verrees mijn phoenix

Hier verrees mijn phoenix

In een periode vol bruut geweld en bloedvergieten hield liefde mensen op de been. Ook de liefde tussen de Amerikaanse Elaine Smith en haar parachutist Carman Ladner is veelbelovend. Maar hun verhaal eindigt op tragische wijze in Eerde.

Het verhaal van Elaine

Bij Veghel gaat het mis

Bij Veghel gaat het mis

Het is mei 1940. Toon Geurts en zijn strijdmakkers moeten zich terugtrekken na de inval en Duitse overmacht in het oosten van Brabant. Op de terugtocht komen ze terecht in Veghel. Bij de brug over de Aa gaat het mis.

Het verhaal van Toon