Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderden levens ingrijpend. Ook in Meierijstad, waar in 1944 de bevrijding van Brabant begon. In 2024 vieren we 80 jaar vrijheid. In aanloop daarnaartoe verzamelen we verhalen uit de veelbewogen oorlogsjaren. Verhalen uit Eerde, Erp, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel en alle andere kernen die samen Meierijstad vormen.

14 resultaten

Verzet bij de rijwielhandel

Verzet bij de rijwielhandel

Veghel, begin september 1944. Rijwielhandelaar, postbeambte en verzetsman Antoon Kuijper sorteert de post op het postkantoor, als hij een slecht voorgevoel krijgt bij een specifieke envelop. Geadresseerde: een 'foute' Veghelaar. Afzender: onbekend.

Het verhaal van familie Kuijper

Nooit meer thuiskomen

Nooit meer thuiskomen

Het is september 1944. Tussen Olland en Rooi wordt nog hard gevochten. De Duitsers geven hun veroverde meters niet prijs. Jacob 'de Zeeuw' weet dat als de Duitsers zijn huis aan de Ollandseweg gaan doorzoeken, er geen weg terug is.

Het verhaal van informant Jacob

Hell's Highway (documentaire)

Hell's Highway

“1944. Eerde. Een dorp dat relatief rustig de oorlog doorkwam. Tot die ene dag. Een zondag die het leven van veel, heel veel mensen op slag zou veranderen." Met deze woorden begint de documentaire van Omroep Meierij over Operatie Market Garden.

Het verhaal van de parachutisten

Burgemeester Verheijen

Burgemeester Verheijen

Herman Verheijen is tijdens de Tweede Wereldoorlog burgemeester van Erp. In augustus 1944 weigert hij een bevel van de Duitse bezetter op te volgen. Hij wordt opgepakt, afgevoerd en overlijdt op 12 maart 1945 in concentratiekamp Buchenwald.

Het verhaal van de burgemeester

Stil Verdriet

Stil Verdriet

Een jonge moeder die de schuilkelder net niet bereikt. Een man die ondanks naderend geweld zijn huis niet wil ontvluchten. Vijf kinderen die spelend met achtergebleven oorlogstuig een gruwelijke dood vinden. Stil Verdriet in het Veghel van 1944.

Het verhaal van de spelende kinderen

De Elfde Man (podcastserie)

De Elfde Man

In het najaar van 1943 stort op de grens van Sint-Oedenrode en Eerde een bommenwerper neer. De Elfde Man is een zesdelige podcastserie over de Amerikaanse piloot die daarbij spoorloos verdwijnt. Heeft hij het gered? Waar is hij gebleven?

Het verhaal van De Elfde Man

Het Pyama House

Het Pyama House in Erp

Het huis van de familie Otten in Erp was tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale schuilplek voor gestrande piloten en bemanningsleden. De geallieerde militairen werden vanuit hier op weg geholpen, terug naar hun thuisbasis.

Het verhaal van de Ottens

De granaatweken

De granaatweken in Schijndel

Op 23 oktober 1944 wordt Schijndel bevrijd. Daar gaan vijf verwoestende weken in de frontlinie aan vooraf. De strijdende partijen bestoken elkaar met ontelbare granaten. Velen daarvan komen in Schijndel en Wijbosch neer.

Het verhaal van ooggetuigen

Als mens zijn we gelijk

Als mens zijn we gelijk

Het is september 1944. Koos van Schaïk (26 jaar) is werkzaam als zuster bij het Rode Kruis. In Sint-Oedenrode is een noodhospitaal ingericht. Zojuist is een gewonde Duitser binnengebracht. De jonge zuster staat voor een dilemma.

Het verhaal van Koos

We komen allemaal terug

We komen allemaal terug...

Emma is pas drie jaar als ze samen met haar zussen Lies en Jetty zeulend met grote koffers wordt gezien in de Veghelse Hoofdstraat. De Joodse zusjes gaan op transport. "We hebben niemand kwaad gedaan. We komen allemaal terug.”

Het verhaal van de zusjes

Vrijheid moet je koesteren

Vrijheid moet je koesteren

De Veghelse Renée Wolf-Pinto vertelt op scholen over haar ervaringen als joods onderduikmeisje. "Ik zie ons nog lopen. Hand in hand door een dik pak sneeuw. Het was hartstikke koud. We waren bang, hadden geen idee wat ons te wachten stond."

Het verhaal van Renée

Het dagboek van Hanneke

Het dagboek van Hanneke

Een fragment uit het boek Hannekelief! Een verhaal van een Joods meisje wat ondergedoken zat in het Brabantse dorp Eerde. "Het schieten houdt niet op. En ik hoor explosies. Komen de Duitsers terug? Ik voel hoe mijn stem trilt."

Het verhaal van Hanneke