Het dagboek van Hanneke
"Ik ben Hanneke, ik ben Joods en daar houden de Duitsers niet van. Als ze me vinden, schieten ze me dood en tante Joske en oom Jan ook. Dus moet ik liegen en mag ik me niet vergissen. Nooit!" In 2019 kwam het boek Hannekelief van auteur André van der Linden uit. Hij schreef het boek toen hij ontdekte dat Hanneke Gelderblom-Lankhout ook in zijn dorp Mariaheide ondergedoken had gezeten. Het boek leert kinderen wat het is wanneer je moest onderduiken. Het gevoel dat je alles kwijt raakt, altijd moet liegen en alleen angst overhoudt. Jan Terlouw schreef een voorwoord.
Over het boek
Hanneke mag ‘uit logeren’. Maar leuk is het logeerpartijtje niet, want ze wordt van het ene naar het andere onderduikadres gestuurd. ‘Het is een Jodinneke!’, roept de buurvrouw en weg moet ze, keer op keer. Tot ze in een klein katholiek en samenspannend Brabants dorpje weer een gewoon meisje mag zijn. Maar net in dat kleine dorpje Eerde landen op 17 september 1944 Amerikaanse parachutisten en wéér moet Hanneke vluchten voor haar leven.
Ik voel hoe mijn stem trilt
Een fragment uit het boek: "Het schieten houdt niet op. En ik hoor explosies. Tante Joske kijkt naar oom Jan. Zullen we maar in de kelder gaan zitten? Oom Jan knikt. Ik was er al bang voor, zegt hij. Komen de Duitsers terug? Ik voel hoe mijn stel trilt. Ik hoop het niet Hanneke, maar als het om de bruggen in Veghel gaat en de Duitsers zitten in Schijndel, dan zitten we hier in d'Eerd er precies tussenin."
Bekijk de korte video over Hannekelief op het YouTube kanaal van de gemeente Meierijstad.
Lees meer oorlogsverhalen uit Meierijstad
-
De Elfde Man
De Elfde ManDe Elfde Man is een zesdelige podcastserie over een bommenwerper die in het najaar van 1943 neerstort op de grens van Sint-Oedenrode en Eerde, en de Amerikaanse piloot die daarbij vermist raakt.
-
De granaatweken in Schijndel
De granaatweken in SchijndelOp 23 oktober 1944 wordt Schijndel bevrijd. Daar gaan vijf verwoestende weken in de frontlinie aan vooraf. De strijdende partijen bestoken elkaar met ontelbare granaten. Velen daarvan komen in Schijndel en Wijbosch neer.
-
Het Pyama House in Erp
Het Pyama House in ErpHet huis van de familie Otten in Erp was tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale schuilplek voor gestrande piloten en bemanningsleden. De geallieerde militairen werden vanuit hier op weg geholpen, terug naar hun thuisbasis.
-
Als mens zijn we gelijk
Als mens zijn we gelijkHet is september 1944. Koos van Schaïk (26 jaar) is werkzaam als zuster bij het Rode Kruis. In Sint-Oedenrode is een noodhospitaal ingericht. Zojuist is een gewonde Duitser binnengebracht. De jonge zuster staat voor een dilemma.
-
We komen allemaal terug...
We komen allemaal terug...Emma is pas drie jaar als ze samen met haar zussen Lies en Jetty zeulend met grote koffers wordt gezien in de Veghelse Hoofdstraat. De Joodse zusjes gaan op transport. "We hebben niemand kwaad gedaan. We komen allemaal terug.”
-
Vrijheid moet je koesteren
Vrijheid moet je koesterenDe Veghelse Renée Wolf-Pinto vertelt op scholen over haar ervaringen als joods onderduikmeisje. "Ik zie ons nog lopen. Hand in hand door een dik pak sneeuw. Het was hartstikke koud. We waren bang, hadden geen idee wat ons te wachten stond."
-
De Duitse badjuffrouw
De Duitse badjuffrouwOntdek het verhaal van de Duitse badjuffrouw Paula Pottgiesser en haar Veghelse echtgenoot. Vanuit hun boekenwinkel in de Molenstraat vangen ze Joodse vluchtelingen op. Een kaboutertje in de etalage speelt daarbij een belangrijke rol.
-
Hier verrees mijn phoenix
Hier verrees mijn phoenixIn een periode vol bruut geweld en bloedvergieten hield liefde mensen op de been. Ook de liefde tussen de Amerikaanse Elaine Smith en haar parachutist Carman Ladner is veelbelovend. Maar hun verhaal eindigt op tragische wijze in Eerde.
-
Bij Veghel gaat het mis
Bij Veghel gaat het misHet is mei 1940. Toon Geurts en zijn strijdmakkers moeten zich terugtrekken na de inval en Duitse overmacht in het oosten van Brabant. Op de terugtocht komen ze terecht in Veghel. Bij de brug over de Aa gaat het mis.