Podcast: De Elfde Man
Het mysterie van De Elfde Man. Dat staat centraal in de zesdelige podcastserie van Tanja Slootmans en Laura van den Akker. De Elfde Man gaat over een bommenwerper die in het najaar van 1943 neerstort op de grens van Sint-Oedenrode en Eerde, en de Amerikaanse piloot die daarbij vermist raakt. Je beluistert de podcast bij Omroep Meierij en via jouw favoriete podcastapp.
Spoorloos verdwenen
"Het is 20 oktober 1943. Anna van Erp werkt op het land. Als ze opkijkt van het bietenrooien, ziet ze een parachute neerkomen in een boom. Er hangt een man aan. Als boeren hem willen helpen, is hij spoorloos verdwenen. Tot aan haar dood vraagt Anna zich af wat er met de jongeman is gebeurd. Heeft hij het gered? Is hij krijgsgevangen genomen? Waar is hij gebleven?"
Sodom und Gomorra
Makers Tanja Slootmans en de Nijnselse Laura van den Akker vormen samen het podcastcollectief Talud. De Elfde Man kwam tot stand met hulp van de gemeente Meierijstad, Fonds voor Cultuurparticipatie en Omroep Meierij. Cor Vervoort is de zoon van Anna van Erp, die in 1943 de piloot zag neerkomen. Hij schreef het boek Sodom und Gomorra. Daarin staat onder meer het verhaal van De Elfde Man. Dit boek is onder andere verkrijgbaar bij het Geronimo museum in Eerde en te leen bij Bibliotheek Meierijstad.
Lees meer oorlogsverhalen uit Meierijstad
-
Geschiedenislessen komen tot leven
Geschiedenislessen komen tot levenIn groepjes fietsen leerlingen van het Elde College door Eerde, Sint-Oedenrode en Schijndel. Ze zijn door hun geschiedenisdocent op pad gestuurd. "Hoe persoonlijker de verhalen, hoe enthousiaster de leerlingen."
-
Een onderbelicht verhaal
Een onderbelicht verhaalMeer dan 800 Ollanders verlieten in de nadagen van de oorlog op last van de Duitsers huis en haard. Wie het waagde om terug te keren wachtte een kogel. Een onderbelicht stukje dorpshistorie.
-
De bevrijders van Schijndel
De bevrijders van SchijndelDirk Paagman schreef het diepgravende boek De Bevrijders van Schijndel. In zijn zoektocht naar beeldmateriaal stuitte hij op een wel heel bijzondere foto, gemaakt bij Huize Lidwina. "Toen ik deze foto zag werd ik knettergek."
-
Vuurgevecht bij 't Hurkske
Vuurgevecht bij 't HurkskeErp, vrijdag 22 september 1944. De Duitse luitenant Heinrich Schönemann beschrijft in een brief het landschap rond ‘t Hurkske. “Idyllisch, bijna als in een droom. Een groter contrast met de oorlog bestaat niet.”
-
Ik voel me geen held
Ik voel me geen heldRuud Geboers uit Sint-Oedenrode is tweemaal uitgezonden naar Afghanistan. "De plek waar je opgroeit is van groot belang voor wat je denkt en wat je beweegt. Het is goed om je dat te realiseren."
-
Vrijheid is alles
Vrijheid is allesIn Meierijstad worden sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vluchtelingen opgevangen. In juni woonden er 576 Oekraïners op allerlei plekken in Meierijstad. Karyna Kutova is één van hen.
-
We zijn sámen de samenleving
We zijn sámen de samenlevingMichiel Janssen en Annelies Fleuren gingen op uitzending naar Afghanistan. "Er zijn zoveel dingen waar je eigenlijk niet over nadenkt, die totaal niet vanzelfsprekend zijn voor zoveel mensen. Dat is ook wel een beetje confronterend."
-
De loopgraven lagen achter ons huis
De loopgraven lagen achter ons huisAls jong meisje maakt Tilly van der Vleuten-Hellings (89) uit Schijndel de oorlog bewust mee. Duitsers die door de straat marcheren, granaten die fluitend over je hoofd vliegen en boerderijen die in brand staan. De beelden staan op haar netvlies.
-
Historie op je bord
Historie op je bordBedenk een eigentijds gerecht met producten die in de oorlogsjaren ‘op de bon’ waren, of gemakkelijk verkrijgbaar. Met die opdracht ging chefkok Sietse Blummel aan de slag.
-
Piloten in de Pompstraat
Piloten in de PompstraatHet is een opvallende speling van het lot: een schilderende Engelse militair die als onderduiker een schuilplaats vindt bij een Schijndelse kunstenaar. Wat schreef Leslie Dowson later in een brief aan Jan Heesters?