Dit is Meierijstad

-

Ontdek het gebied waar in 1944 de bevrijding van Brabant begon.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderden levens ingrijpend en ook in het landschap zijn nog steeds sporen zichtbaar. Deze zwarte periode in de geschiedenis werd afgesloten met de bevrijding. In 1944 begon de bevrijding van Brabant in Eerde, Sint-Oedenrode en Veghel, toen de eerste parachutisten van Operatie Market Garden hier landden. Weken later volgde de bevrijding van Schijndel, na de verwoestende granaatweken. 

 • Herleef en beleef

  Volg de fietsroutes langs historische plekken, ontdek de Escaperoute, bezoek het Geronimo museum. Herleef en beleef de bezetting en bevrijding van Meierijstad. Kom, ga mee op (oorlogs)pad.

  Bezoek bijzondere locaties
  Herleef en beleef
 • Agenda

  Herdenk het verleden en vier de vrijheid hier en nu. Met onze blik gericht op de toekomst. Herdenk en vier met ons mee.

  Ontdek de evenementen
  Agenda
 • Verhalen

  Laat je raken door persoonlijke verhalen uit de oorlogsjaren. "Vrijheid kun je pas echt waarderen als het je ooit is afgenomen."

  Lees de verhalen
  Verhalen
 • Aanmelden

  Inwoners en partijen die iets organiseren in het kader van 80 jaar vrijheid in 2024, kunnen hier hun evenement aanmelden. Vragen? Mail bevrijding@meierijstad.nl.

  Meld je evenement aan
  Aanmelden

Herleef en beleef

-

Deze fiets- en wandelroutes, bezienswaardigheden en activiteiten mag je niet missen tijdens jouw bezoek.

Eerdse Molen & Geronimo Museum

In de Sint Antonius molen in Eerde is het Geronimo museum gevestigd. Met unieke voorwerpen, bijzondere verhalen en een heftige geschiedenis op een belangrijke locatie. De molen bevond zich in het najaar van 1944, tijdens operatie Market Garden, dagenlang in de frontlinie en liep flinke schade op.

Bezoek het museum

Escaperoute Meierijstad

Tijdens deze drie uur durende tocht ga je samen ‘op oorlogspad’ rondom de Vlagheide. Onderweg word je verrast door uitdagende opdrachten.

Meer informatie over deze activiteit vind je op de website. Daar kun je de Escaperoute ook boeken.

In de buurt

-

Meer weten over de Tweede Wereldoorlog? Een bezoek aan deze Brabantse musea is zeker de moeite waard.

Battle Field Tours

Diverse aanbieders organiseren Battle Field Tours. Die zijn ook te boeken rondom Operatie Market Garden en Hells Highway. Daarbij worden onder meer Sint-Oedenrode, Eerde en Veghel aangedaan.

Interesse? Stap in de voetsporen van onze bevrijders en ga op pad met The Battlefield Explorer, Battlefield Tours of VE Tours. Of ga online op ontdekkingsreis met Digital Battlefield Tours.

Laat het onderwerp jou niet los?

-

Je ontdekt nog veel meer informatie en verhalen op deze websites.