Portret van Jhr. Josephus F. de Kuijper

Dit schilderij uit 1839 toont jonkheer Josephus Franciscus de Kuijper. Hij behoorde tot de meest vermogende inwoners van de Meierij van ’s-Hertogenbosch. Josephus Franciscus de Kuijper was afkomstig uit een rijke Rotterdamse handelsfamilie. Zijn juridische opleiding stoomt hem klaar voor het openbaar bestuur, de handel en het notariaat. In 1808 koopt hij met het geld uit de erfenis van zijn vader het ambt ‘erfsecretaris van het dorp en tribunaal van Veghel’. Dit ambt maakt hem tot gemeentesecretaris en tot griffier van de civiele rechtbank. Met deze functies als springplank brengt hij het uiteindelijk in Veghel tot burgemeester en notaris.

Door het familiegeld in te zetten voor grondaankoop wordt De Kuijper in Veghel en omgeving een puissant rijke grootgrondbezitter. Hij wordt echter ook beschreven als gierig, heerszuchtig en opportunistisch. Zijn investeringen in de aanleg van de Veghelse havenkom in 1826 draagt bijvoorbeeld aan het algemeen belang, maar vooral ook aan zijn eigen vermogen bij. De Kuijper is niet populair in Veghel en er worden bij de gouverneur van Brabant zelfs serieuze klachten tegen hem ingediend wegens machtsmisbruik. Desondanks gaat het hem goed en koopt hij het kasteel Dommelrode in Sint-Oedenrode, het kasteel Zwanenburg in Dinther en Huize Lankveld in Erp. Josephus Franciscus de Kuijper is lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant (1821-1843) en van Gedeputeerde Staten (1822-1827). Zijn trouw aan het huis van Oranje tijdens de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog maken dat De Kuijper en zijn familie door koning Willem I in de adelstand worden verheven. In 1843 overlijdt De Kuijper en wordt bijgezet in de familiegrafkelder in de Hoogstraat. Die wordt in 1852 verplaatst naar de nieuwe Calvarieberg op het Sint-Lambertuskerkhof en is daar alsnog te vinden.

Het schilderij vormt samen met dat van jonkvrouwe Maria Theresia Philippina Dubbelens een pendant. Pendanten zijn twee bij elkaar behorende werken, gemaakt om samen te worden getoond.

  • Kunstenaar Cornelis Cels
  • Materiaal olieverf op doek
  • Jaar 1839
  • Collectie Kunstcollectie Meierijstad
  • Veghel in 1820, getekend door de koster Adriaan Brock uit Sint-Oedenrode. In het midden de schoorstenen van Huize Mariënburg
  • Portret van Jhr. Josephus F. de Kuijper
    Veghel in 1820, getekend door de koster Adriaan Brock uit Sint-Oedenrode. In het midden de schoorstenen van Huize Mariënburg (BHIC)
    Wapenschild met familiewapen De Kuijper
    Calvarieberg met familiegraf op de Rk.-begraafplaats van Veghel

Ontdek meer schilderijen in het Raadhuis in Veghel