Gezicht op Sint-Lambertuskerk en pastorie van Veghel

De in Brussel woonachtige landschapsschilder Henri Knip heeft dit Gezicht op kerk en pastorie van Veghel rond 1890 gemaakt. Het toont de door architect Pierre Cuypers ontworpen neo-gotische Sint-Lambertuskerk uit 1863 met links de pastorie waar Cuypers er in slaagde om de verloren gewaande middeleeuwse bouwtechniek van het kruisribgewelf te herontdekken. Die techniek speelt een grote rol in de neo-gotische architectuur van Cuypers en is toegepast in de Veghelse kerk. Rechts naast de kerk is de in 1965 wegens bouwvalligheid afgebroken kerkhofkapel zichtbaar.

De pastorie op de gouache is in 1902 vervangen door het huidige gebouw. Knip behoort tot een familie van kunstschilders die in de negentiende eeuw gebouwen, landschappen, bloem- en dierstukken produceerde. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, maar ook de Veghelse Franciscusparochie en de Zusters Franciscanessen beschikken in hun collecties over werken van Knip. Behalve kerk en klooster van Veghel schildert Henri Knip ook de parochiekerken van Zijtaart en Eerde. Veel van deze werken zijn in polychrome kleurstelling uitgevoerde gouaches.

Gouache is een schildertechniek in dekkende waterverf. Het hier getoonde Gezicht op kerk en pastorie komt uit de nalatenschap van Veghelaar Henricus van de Ven, pastoor-deken van Geertruidenberg en belandt via Vissers-Van de Ven in een boerderij aan het Beukelaar. Daar wordt het bij de hevige gevechten om Veghel tijdens Operatie Market Garden in september 1944 van de muur geschoten en raakt beschadigd. Pastoor Piet Vissers snijdt het beschadigde deel van het doek weg, restaureert het schilderij en hangt het jarenlang in zijn pastorie in Wintelre.

Via zijn jongere broer Johan Vissers komt het werk in 2017 in Veghel terug en wordt het aan de collectie van Heemkundekring Vehchele toegevoegd..

  • Kunstenaar: Henri Knip
  • Materiaal: olieverf op doek
  • Jaar: 1890
  • Collectie: Heemkundekring Vehchele
  • Gouache van Henri Knip met pastorie, Sint-Lambertuskerk en klooster van de Zusters Franciscanessen (RCE)
    Zelfportret van Henri Knip (Het Noordbrabants Museum)

Ontdek meer schilderijen in het Raadhuis in Veghel