“Het is een heel dankbaar gebouw”

-

Ruud Verbruggen - hoofd techniek Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade

Sinds 2018 heeft de Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade een prominente plek op de Noordkade. Toen deze culturele hotspot nog een vervallen en verlaten fabrieksterrein was, ontdekte Ruud Verbruggen (hoofd techniek bij de Blauwe Kei) voor het eerste de unieke sfeer op deze plek. “In de lege hallen vol duivenstront experimenteerden we met de eerste voorstellinkjes. Wij hoorden hier op de Noordkade thuis, dat voelde ik toen al aan alles.”

Innovatief

De grote zaal van het theater is gevestigd in het enige nieuwbouwgedeelte op het Noordkadecomplex. “Ik zat al in een vroeg stadium mee aan tafel voor de inrichting van het theater. En eigenlijk ben ik hartstikke trots op het resultaat. We zijn een mooi en innovatief theater geworden. Als eerste in Nederland draaien wij volledig op led-verlichting. En onze verrijdbare trekken zijn uniek. Daarmee kunnen we decors en doeken niet alleen ophijsen en neerlaten, maar ook van voor naar achter over het podium verplaatsen.”

Verbindingen

Ruud en zijn collega’s verzorgen niet alleen de techniek in de theaterzalen. Ze faciliteren ook steeds vaker evenementen van andere partijen elders op de Noordkade. “Geluid- en lichtinstallaties, takels en trussen, we hebben alle benodigde materialen in huis. We hebben een team van vier mensen en werken bij grotere evenementen samen met ambulante medewerkers en freelancers. Partijen weten elkaar hier steeds meer te vinden. Als ik vanuit mijn kantoor naar het theater loop ben ik in de tussentijd al door vijf mensen aan mijn jasje getrokken. Mooi om te ervaren hoe die verbindingen als vanzelf ontstaan. Dat we hier veel zichtbaarder zijn merken we ook aan de programmaboekjes. Vroeger bleef er nog wel eens een palet over aan het einde van het seizoen. Nu zijn ze écht op. We zijn enorm gegroeid qua bezoekersaantallen. Het werkt, we zitten op de juiste plek.”

  • "Vooral bij voorstellingen buiten de theaterzaal worden we uitgedaagd om veel meer out of the box te denken. Het is hier een heel dankbaar gebouw. We hebben geleerd de kansen te zien en hier gebruik van te maken." 
    Ruud Verbruggen

Creatief proces

Wat de mooiste klussen zijn om aan mee te werken? Voor Ruud zijn dat niet de grote bekende theaterproducties. “Daar ligt heel veel al voor vast, alles is voorgecalculeerd. Juist de eigen producties zijn veel leuker. In een vroeg stadium mee aan tafel om te bespreken wat de makers willen. En dan kijken hoe we binnen een bepaald budget iets heel moois kunnen realiseren. Dan sta je echt mee aan de wieg van het creatieve proces. Vooral bij voorstellingen buiten de theaterzaal worden we uitgedaagd om veel meer out of the box te denken. Dat was in het begin voor ons technici best wennen. Maar het is hier een heel dankbaar gebouw. We hebben geleerd de kansen te zien en hier gebruik van te maken. Zo heb je met het plaatsen van een lampje bij een spant meteen al sfeer te pakken.”

Voldoening

Het werk van Ruud is intensief. Veel uren maken, ook in de avonden en weekenden. “En ook veel kilometers maken,” vult hij aan. “Na een dag werken heb ik zomaar twintig kilometer gelopen. Maar als een artiest uitspreekt dat hij fijn met ons heeft samengewerkt, zoals laatst Stef Bos, dan geeft dat veel voldoening. En als bezoekers na een fantastische voorstelling blij naar huis gaan dan ben ik tevreden.”

(december 2021)

De Noordkade: aan het werk

Vroeger zwoegden hier machines en arbeiders. Tegenwoordig is de Noordkade een culinaire en culturele hotspot, die volop voer voor verhalen biedt. In deze serie vertellen betrokkenen over werken op de Noordkade, toen en nu.