“We blijven altijd nieuwe dingen doen”

-

Roel Kouwenberg, eigenaar Noordkade Uitjes

Hij zapte op een avond toevallig langs De Wereld Draait Door. In de uitzending kwamen verschillende escaperoom bouwers aan het woord. Roel Kouwenberg, die destijds nog op een financiële administratie werkte, werd er direct door gegrepen. “Dit is vet, dacht ik meteen! Ik wilde al langer iets voor mezelf beginnen. Het idee van een escaperoom bleef in mijn hoofd zitten.” Binnen no time groeide het spontane idee uit tot zijn onderneming Noordkade Uitjes.

Gruwelijke locatie

Roel trommelde een paar vrienden op en samen bezochten ze een escaperoom in de regio. “We waren meteen mega enthousiast. Ik zag het al helemaal voor me om ook zoiets te gaan doen. Eén van mijn maten was ook direct verkocht en wilde dit avontuur heel graag samen met mij aangaan. Voor mij was ook meteen duidelijk dat ik dit op de Noordkade wilde gaan opzetten. Dit is gewoon een gruwelijke locatie. Ik bedoel, kijk eens rond! De industriële ruimtes, de betonnen silo’s, de geweldige NPF toren. Ik kreeg de kans hier te gaan ondernemen en daar ben ik nog steeds ontzettend blij mee.” Na het verkennen van de mogelijkheden viel de keuze op de kelder onder de Afzakkerij. Hier gingen de jonge ondernemers van start met Escape Room Veghel.

Het mysterie op de Noordkade

“Samen met een bevriende kunstenaar werkten we het thema uit: het mysterie op de Noordkade. Bezoekers kruipen in de huid van rechercheur en worden geconfronteerd met wanhopige boeren, zieke dieren en een dubbele moord op de boerderij. Voor de inrichting van de kamer vonden we veel spullen op de Noordkade. Van museum SIEMei kregen we veel in bruikleen. We openden onze eerste escaperoom in het voorjaar van 2015 en het liep meteen. Tegen het einde van het jaar ontvingen we al veertig groepen per week en konden er drie collega’s bij komen. In 2016 werden we uitgeroepen tot beste escaperoom van het jaar. Super leuk!” 

  • "Dat vind ik ook het mooiste aan mijn werk: nieuwe mensen leren kennen en leuke dingen organiseren. We blijven nieuwe ideeën realiseren."
    Roel Kouwenberg

Levensgrote raket in de silo

Samenwerken met andere partijen was vanaf de start vanzelfsprekend voor Roel. “We kregen al snel aanvragen voor grotere groepen. En dus gingen we de escaperoom combineren met andere activiteiten. Een bierproeverij in de Afzakkerij, een rondleiding met SIEMei, pubquizzen. Zo bouwden we langzaam uit. In 2017 namen we onze eigen ruimte met horecavoorzieningen in gebruik. En: we konden gaan investeren in een nieuwe escaperoom. In een van de silo’s aan de kade bouwden we een raket van 25 meter hoog. Die vormt de spil in een verhaal over de Koude Oorlog. Elk team heeft een eigen missie: de raket lanceren óf juist saboteren.” 

Mensen leren kennen

Vriendengroepen, bedrijfsuitjes, kinderfeestjes, familiedagen: van jong tot oud vinden mensen de weg naar de Noordkade. “We ontvangen hier zoveel verschillende mensen. Van een gezellige groep zeventigjarige zussen tot fanatieke escaperoom spelers uit heel Europa. En zelfs een enkeling uit Amerika. Dat vind ik ook het mooiste aan mijn werk: nieuwe mensen leren kennen en leuke dingen organiseren. We blijven nieuwe ideeën realiseren. Zoals axe throwing. Een stoere sport met hakbijlen die is overgewaaid uit Canada en nu ook hier gespeeld kan worden. En komende zomer gaan we ons bijvoorbeeld ook richten op buitenactiviteiten, met suppen en steppen. We blijven altijd nieuwe dingen doen!”

(januari 2022)

De Noordkade: aan het werk

Vroeger zwoegden hier machines en arbeiders. Tegenwoordig is de Noordkade een culinaire en culturele hotspot, die volop voer voor verhalen biedt. In deze serie vertellen betrokkenen over werken op de Noordkade, toen en nu.