“Mooi om hiervan deel uit te maken”

-

Frits Swinkels, beheerder Cultuur Haven Veghel

Van baliemedewerkers tot accountmanagers en van schoonmakers tot horecamedewerkers. Cultuur Haven Veghel is het facilitair bedrijf dat op de Noordkade alles op rolletjes laat lopen. Frits Swinkels is hier sinds 2014 aan boord als beheerder. 

Geen stilzitter

Vijfendertig jaar lang werkte Frits als timmerman aan nieuwbouw- en renovatieprojecten. In 2011 had hij zijn laatste werkdag in de bouw en kwam toen zonder werk thuis te zitten. Maar stilzitten is niets voor deze actieve Veghelaar. “Ik heb graag iets om handen. Dus ik heb meteen van alles aangepakt dat op mijn pad kwam. Zo werkte ik tijdelijk bij Dela en was ik actief bij Samen Sterk, een groep mensen die elkaar versterkt op het gebied van netwerken en solliciteren.”

Genoeg te doen

Bij Samen Sterk tipte iemand Frits over de mogelijkheid van vrijwilligerswerk voor de organisatie van Fabriek Magnifique (toen nog Slokdarmfestival). “Ik kon daar meteen mijn handen uit de mouwen steken voor de verhuizing van de organisatie naar de Noordkade. Mijn bus kwam daarbij goed van pas en ik heb menig kastje na die verhuizing opgeknapt. Nadat ik het kantoor van de festivalorganisatie in orde had gemaakt ben ik blijven hangen op de Noordkade. Er was meer dan genoeg te doen hier. Na een jaar heb ik een balletje opgegooid: volgens mij kunnen jullie wel iemand gebruiken zoals ik, en ik zoek werk. Sindsdien ben ik hier in dienst.”

  • "Kwaliteit vind ik belangrijk. Net als duurzaamheid. We zijn aangesloten bij Green Stages en letten bijvoorbeeld extra op energiebesparing en afvalstromen."
    Frits Swinkels

Duurzaamheid

Vier dagen in de week werkt Frits op de Noordkade aan allerlei klussen. “Sloten repareren, lampen vervangen, planken bevestigen, dat soort werk. Op dit moment zijn we de renovatie van de keuken in de Afzakkerij aan het afronden. En in de tijd dat hier de jaarlijkse ijsbaan nog was, zorgde ik dat de verlichting zes meter boven de baan werden opgehangen. Toen ik hier begon bestond het team uit een man of zes en hielp ik bijvoorbeeld ook met broodjes smeren en wc’s schoonmaken. Inmiddels zijn we met tientallen mensen, we groeien als een speer. Soms is het haast niet bij te benen. Kwaliteit vind ik belangrijk. Net als duurzaamheid. We zijn aangesloten bij Green Stages en letten bijvoorbeeld extra op energiebesparing en afvalstromen.” 

Mensen helpen

De veelzijdigheid van het werk past bij Frits: “Dat vind ik leuk. De vele sociale contacten, zowel met collega’s als met bezoekers. Mensen die de weg vragen of iets anders willen weten: ik sta graag klaar om te helpen. Een tijd geleden raakte ik hier aan de praat met een stel Nederlanders met een Canadees accent. Het bleken Amsterdammers die al lange tijd in Canada woonden. Ze waren getipt dat als ze weer eens in Nederland waren, ze zeker even de Noordkade in Veghel moesten bezoeken. Kijk, ik ben een nuchter persoon en vind dit een prima plek. Maar van dit soort dingen wordt je hart wel warmer. Het is mooi om hiervan deel uit te maken.”

(februari 2022)

De Noordkade: aan het werk

Vroeger zwoegden hier machines en arbeiders. Tegenwoordig is de Noordkade een culinaire en culturele hotspot, die volop voer voor verhalen biedt. In deze serie vertellen betrokkenen over werken op de Noordkade, toen en nu.