"Het is hier juist niet té mooi gemaakt"

-

Marc van Kessel, coördinator en muziekdocent Phoenix Cultuur

Toen hij zestien jaar was zette Marc van Kessel voor het eerst voet aan de grond op de Veghelse Noordkade. Hij had destijds een vakantiebaantje bij de Cehave. Met een grote hendel vulde hij bij de weegschaal zakken met meel. De volle zakken van 25 kg rolden elders weer van de lopende band. Daar stapelde hij ze op pallets, zware arbeid. Marc koos niet veel later voor een studie aan het conservatorium. Hij had toen nooit kunnen voorspellen dat hij jaren later op de Noordkade zijn ideale werkplek vond. 

Te gek om hier te mogen werken

Marc van Kessel geeft al ruim dertig jaar muziekles in Veghel en hij begeleidt als dirigent verschillende orkesten en ensembles. Kinderen die vroeger zijn trompetlessen volgden in de muziekschool op het Stadhuisplein, brengen nu als ouders hun eigen kroost naar Marc’s geliefde muzieklokaal in de Cultuurfabriek. Naast muziekdocent is Marc hier ook coördinator bij Phoenix Cultuur. “Nog steeds als ik op de Noordkade kom aanrijden denk ik: wat te gek dat we hier mogen werken. De vibe, de energie, de rauwe inrichting, de kunst, de cursisten, de ondernemers. Dat gaat allemaal fantastisch samen, we leren veel van elkaar. Wat ik iedere keer weer indrukwekkend vindt: als je hier komt aanrijden in het donker zie je de verlichte cursusruimten boven elkaar. Op de begane grond het vuur van de smederij. Op de eerste etage de schilderklassen. En helemaal bovenin de dansers. Een prachtig plaatje!”

Weinig moeten en heel veel mogen

Toen op de Noordkade de eerste stappen werden gezet om de voormalige fabriekspanden te ontwikkelen tot een culturele en culinaire hotspot stond Marc te trappelen om aan te sluiten. “We gingen zo snel als maar kon op de Noordkade repeteren. Hier kon je echt pionieren, dat geeft een heerlijk vrijbuitersgevoel. Weinig moest en er mocht heel veel. Zeker in de beginperiode. De grote open ruimtes boden enorm veel mogelijkheden. Na de repetities kwamen de kratjes cola en bier tevoorschijn en bleef het tot in de late uurtjes gezellig.”

  • "Nog steeds als ik op de Noordkade kom aanrijden denk ik: wat te gek dat we hier mogen werken. De vibe, de energie, de rauwe inrichting, de kunst, de cursisten, de ondernemers. Dat gaat allemaal fantastisch samen."
    Marc van Kessel

Rauw en ruw gebleven

Wat maakt de Noordkade volgens Marc uniek? “Wat je vaak ziet bij de herbestemming van industrieel erfgoed is dat ze het té mooi maken. Hier is juist veel rauw en ruw gebleven. Juist geen strak gestucte wanden. Oude machines en structuren zijn blijven staan in plaats van afgebroken. Het blijft een fabriek hè. Daardoor is de ziel in het gebouw gebleven. Dat voel je. Heel vaak zijn bezoekers uit het hele land enorm verrast door wat ze hier zien en beleven. What the f*ck, dit hier in Veghel?!”

Nacht van de Noordkade

Jaarlijks wordt de Nacht van de Noordkade georganiseerd. Een evenement vol cultuur, muziek, food en gezelligheid. Voor Marc is dit een van de hoogtepunten van het jaar. “In alle hoeken en gaten van het gebouw bruist het dan. Je komt echt oren en ogen tekort. Alles ademt cultuur. Enkele jaren geleden was er zelfs een verkeersinfarct rond Veghel door het toestromende publiek. Hoe mooi!“ Marc koestert ook warme herinneringen aan de LP presentaties van zijn ensemble die hij op de Noordkade organiseerde. Bijvoorbeeld die keer in de dertig meter hoge NPF-toren. Een van de rauwste ruimtes in het gebouw met imposante staalconstructies, trappen, buizen en trechters. “We begonnen met spelen op de vierde etage. Het trompetgeluid kwam werkelijk van alle kanten. Na enkele nummers daalden we telkens een etage af. De ruimtes hier bieden zoveel kansen. Je kunt helemaal los met je creativiteit.”

(november 2021)

De Noordkade: aan het werk

Vroeger zwoegden hier machines en arbeiders. Tegenwoordig is de Noordkade een culinaire en culturele hotspot, die volop voer voor verhalen biedt. In deze serie vertellen betrokkenen over werken op de Noordkade, toen en nu.