Foodbeleving Van kade tot keuken

(40,7 km)

Deze afwisselende route voert je langs de groene akkers, historische dorpen en gonzende bedrijvigheid van Meierijstad en omgeving. Van kade tot keuken is de verleiding groot om regelmatig af te stappen en de omgeving te verkennen. Geniet van een culinaire stop bij de Proeffabriek op de Noordkade of gastronomie met een grote G. Volg de loop van de Zuid-Willemsvaart of pluk je eigen groenten.

Dit ga je zien

1

De Noordkade is al meer dan een eeuw in beweging. Op deze plek werd in 1915 door boerencoöperatie CHV de grootste mengvoederfabriek gestart. Honderd jaar later is het terrein omgetoverd tot een bruisende hotspot voor kunst, cultuur, food en leisure.

Noordkade
74
85
73
72
71
2

De Schaapskooi in Schijndel is niet voor niks verkozen een van de mooiste plekjes van Meierijstad. Hier ontmoeten cultuur en natuur elkaar. Neem deel aan een van de vele activiteiten en dompel je onder in de wereld van de schaapherder.

Schaapskooi Schijndel
3

De Glazen Boerderij is een indrukwekkende verschijning op het marktplein in Schijndel. Een strak en modern glazen gebouw in de vorm van een klassieke langgevelboerderij. Het pand huisvest horeca, winkels en kantoren. Heden en verleden komen hier samen.

De Glazen Boerderij
63
4

Winery en Herbs staat voor het zien, proeven, voelen en ervaren van de tuinbouw en de wijnmakerij. Als poort tot Het Groene Woud biedt het ook alle (achtergrond)informatie om op pad te gaan.

Winery & Herbs
91
21
5

Je kunt bij Van Hoof terecht voor alle producten van eigen land, compleet gemaakt met de artikelen die daarbij horen. Puur en (h)eerlijk. Dat zijn de producten die Van Hoof met liefde voor jou teelt en verkoopt.

Van Hoof Zachtfruit & Asperges
22
22
6

De Helden van Kien is het bruisende middelpunt van Streekpark De Kienehoef.

De Helden van Kien
7

Bij de Gasthuishoeve ben je verzekerd van een leuke dag uit. Geniet je van Brabantse lekkernijen en streekproducten, kom je tot rust in de mediterrane binnentuin of ga je voor een actief dagje uit met een van de vele arrangementen?

Streekbelevingscentrum Gasthuishoeve
8

In restaurant De Beleving wordt gekookt op niveau. De prijs en kwaliteit van de gerechten zijn mooi in balans, de ontvangst is vriendelijk en de gast voelt zich welkom. Daarom is het in restaurant DE BELEVING plezierig tafelen! Je bent van harte welkom.

Restaurant De Beleving
9

Van biggetje tot varken, bij Kato Boerderijbeleving leer je alles over de varkenshouderij. Van productieketen tot dierenwelzijn en leefbaarheid. Ontdek het verhaal van Kato op de boerderij.

Bij Kato
32
10

Welkom in het Zuivelbos. Een rustige serene omgeving waar de koeien grazen. Dat proef je terug in de verse producten.

Boerderijwinkel Het Zuivelbos
92
11

Van Pinksteren tot en met oktober is de pluktuin van Miss Hyacinth geopend. Je kunt hier genieten van de rust en de natuur.

Pluktuin Miss Hyacinth
01
65
02
12

De Verspillingsfabriek maakt smaakvolle soepen van verse ingrediënten die overblijven bij versnijders, boeren en telers. De Verspillingsfabriek is een initiatief van Hutten Catering, een grote cateraar in Meierijstad.

De Verspillingsfabriek
13

Sillyfox is het restaurant vol overtuiging. Met respect voor alles wat groeit en leeft. Vanuit het verstand. Vanuit het hart. Eerlijke en verse producten. Van dichtbij verrijkt met wereldse touch.

Restaurant Sillyfox
14

De Noordkade is al meer dan een eeuw in beweging. Op deze plek werd in 1915 door boerencoöperatie CHV de grootste mengvoederfabriek gestart. Honderd jaar later is het terrein omgetoverd tot een bruisende hotspot voor kunst, cultuur, food en leisure.

Noordkade

Beschrijving

1

De Noordkade is al meer dan een eeuw in beweging. Op deze plek werd in 1915 door boerencoöperatie CHV de grootste mengvoederfabriek gestart. Honderd jaar later is het terrein omgetoverd tot een bruisende hotspot voor kunst, cultuur, food en leisure.

Noordkade

Startpunt: CHV de Noordkade, Verlengde Noordkade 10-12, Veghel. Ga rechtsaf op de N.C.B. laan en sla bij de Wilhelminalaan linksaf. Volg deze tot je bij knooppunt 74 komt. De Wilhelminalaan gaat halverwege over in de Dorshout.

Meierijstad, economische toonaangevende regio 
Meierijstad is misschien wel de meest ondernemende ‘food en feed’ gemeente van Europa. Er is een sterke agrarische sector met meer dan 700 bedrijven. Daarnaast zijn giganten als Jumbo, Sligro, AgriFirm, Friesland Campina, Udea, Mars en Hutten Catering in Meierijstad gevestigd. Vaak zijn het familiebedrijven die lokaal zijn geworteld en internationaal zijn uitgegroeid. Met onder meer expertisecentrum de Verspillingsfabriek vormt Meierijstad een belangrijke bakermat voor de moderne voedingsindustrie.

Fiets een blokje om voor: 

  • Kasteel Heeswijk

Bij knooppunt 92 kun je een stukje van de route afwijken om Kasteel Heeswijk te bezoeken, één van Brabants topmomumenten.
Zo kom je er: Fiets vanaf knooppunt 92 naar knooppunt 39 (2,3 km). Het kasteel ligt tussen knooppunt 39 en knooppunt 60 aan je rechterhand.
Kasteel Heeswijk is een officieel Brabants Fietscafé. Bij de Brabantse Fietscafés voel jij je als fietser extra welkom! Je kunt er terecht voor een heerlijk hapje en drankje, en gebruikmaken van faciliteiten zoals een reparatiekit, fietspomp en e-bike laadpunt. 

Op de route: 

  • CHV Noordkade Veghel, hip industrieel erfgoed 

CHV Noordkade is een honderd jaar oude veevoederfabriek in Veghel die inmiddels is uitgegroeid tot dé food en cultuurhotspot in de regio. Waar boeren ooit de handen ineensloegen, werken ondernemers nu samen aan bijzondere smaakbelevingen. Op een unieke erfgoedlocatie kan je hier genieten van de meest uiteenlopende horecaformules, zoals De Proeffabriek, de stadsbrouwerij in familierestaurant Wittern en het unieke Sillyfox. In het complex is het erfgoed nog volop zichtbaar. Oude fabrieksmachines, lampen gemaakt van graantrechters en ruimtes met namen als de Afzakkerij en de Koekbouw, vertellen het verhaal van deze historische plek. Kijk bij de ingang van De Proeffabriek even omhoog: hier hangt namelijk de oude klok van het NS-station van ’s-Hertogenbosch. Op deze manier komen bij CHV Noordkade nu verleden, heden en toekomst samen.
Het verhaal van CHV De Noordkade gaat ver terug. Het Duits lijntje, de tramlijn ‘s-Hertogenbosch-Helmond en de aanleg van kanaal de Zuid-Willemsvaart in 1826, maakten van Veghel een bijzonder goed bereikbare locatie, waardoor het uitgroeide tot een belangrijk transportcentrum in de regio. De Noordkade werd daarom in 1915 aangewezen als de ideale plek voor de eerste grote graansilo van de Coöperatieve Handels Vereniging; ontstaan uit een initiatief om noodlijdende boeren te helpen. Op de kade aan het kanaal begon zo de aanleg van een industrieterrein met een grote verscheidenheid aan bouwstijlen. Vandaag de dag zorgt die bijzondere mix aan industrieel erfgoed voor food en cultuurbelevingen in een unieke setting. 
Het bijzondere erfgoed maakt van CHV Noordkade dan ook een populaire locatie. Zo is het onder andere gebruikt als decor tijdens televisie-uitzendingen, zoals de Verkiezingen met Jeroen Pauw en Eva Jinek, Holland’s got Talent en de World Cup Driebanden. Over het complex werd ook een bekroonde filmdocumentaire gemaakt door Michiel Kerkhof en Studio Gotley: ‘De magie van 100 jaar Noordkade’. Naast horecazaken vind je in het complex ook een cultuuraanbod, zoals muziekpodia, een theater, bioscoop, escape room en museum.

  •  De Schaapskooi, inheemse rassen en lokaal bier

De Schaapskooi is gelegen in nationaal park Het Groene Woud en is een pleisterplaats voor fietsers en wandelaars. De inheemse schapen zijn het paradepaardje van de Schaapskooi: Drentse, Veluwse en Kempische heideschapen, Schoonebekers en Zwartblessen. De kudde beheert de natuur in het Wijboschbroek en de Smaldonk. Wie benieuwd is hoe dat in zijn werk gaat, kan meewandelen met een schaapsherder en de kudde. In de Schaapskooi worden ook runderen, kippen en bijen gehouden en een groente- en kruidentuin en boomgaard onderhouden. Op het terrein staan diverse authentieke gebouwen, zoals de in 2002 herbouwde Vlaamse schuur, waar tijdens de lammertijd de kudde te vinden is. Ook is er een wagenschuur met terras waar je terecht kun voor een hapje of drankje, zoals het Schaapskooi-biertje, gemaakt naar origineel recept met eigen hop

  • Le Verre, borrelen in een langgevel uit glas

In het hart van Schijndel, midden op de markt, vind je De Glazen Boerderij. Mede door de bombardementen van Operatie Market Garden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was dit grote marktplein vroeger leeg. Daar moest iets aan gedaan worden, vond de Schijndelse architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV, die ook de iconische Rotterdamse markthal ontwierp. Als 20-jarige student schreef Maas al een brief aan toenmalig burgemeester Scholten. Hij vond dat ‘het gat’ in de Markt gevuld moest worden. De laatste zin in de brief was: “Hopend dat ik te zijner tijd ook een steentje kan bijdragen”. Ruim 30 jaar, tientallen verhitte debatten en zeven ontwerpen later werd die wens werkelijkheid.
Zowel aan de binnen- als de buitenkant van de boerderij vind je op glazen platen een print van een typische Schijndelse langgevelboerderij. De prints vertellen het verhaal van Schijndel. Het glas weerspiegelt de beeltenis van wie erin kijkt; zo houdt het gebouw de Schijndelaren letterlijk een spiegel voor. Op de buitenkant van het gebouw zijn bomen en natuur uit het Schijndelse landschap afgebeeld.
In de Glazen Boerderij is Grand Café Le Verre gevestigd: een plek die garant staat voor een sfeervol en gastvrij ontvangst in een unieke omgeving.  

  • Van Hoof Zachtfruit & Asperges, eigen teelt en boerderijwinkel 

Wat in 1990 met Annie van Hoof begon als 1 hectare asperges voor hobby, is inmiddels uitgegroeid tot een vooruitstrevend en duurzaam familiebedrijf met keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Overgedragen van moeder op jongste zoon Maarten teelt Van Hoof Zachtfruit & Asperges al 30 jaar asperges in de daarvoor perfect geschikte Rooise zandgronden. Al twee keer werden ze verkozen tot teler van de lekkerste asperge van Brabant. In 2004 werd het eerste frambozenveld aangeplant. Niet snel daarna volgden ook andere zachtfruitsoorten zoals blauwe bessen, rode bessen en bramen. Naast dagvers geoogste vruchten verkoopt de boerderijwinkel ook confituren, gelei en vruchtensappen.

  • De Helden van Kien, bourgondisch boerenleven

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd hoeve Arbeidslust van Jacob Kien ingezet om de woeste grond in de omgeving te kunnen bewerken tot landbouwgrond. Dat was zwaar werk. Jacob wilde een plek waar landarbeiders, zijn ‘Helden van Kien’, na het werk konden samenkomen om te genieten van Sint-Oedenrode en haar streekproducten. Het waren de jaren van crisis en grote werkloosheid. Als werkverschaffing werden op het landgoed een zwembad, een vijver en een park aangelegd. Veel mensen uit Sint-Oedenrode en omgeving hebben mooie jeugdherinneringen aan de zomers die zij doorbrachten in het streekpark.
In 2016 is het vernieuwde Streekpark Kienehoef geopend. Bezoekers kunnen hier onder meer kennismaken met het Brabantse landleven en genieten van het park, de speeltuin, roeivijver en kinderboerderij. De moestuin achter het paviljoen van De Helden van Kien verrijkt de keuken van het restaurant met verse ingrediënten. Gasten kunnen er genieten van lokale producten, zoals RBM-biertjes geproduceerd in de Gasthuishoeve en speltbrood van Bakkerij Bekkers.

  • De Gasthuishoeve, veelzijdige streekbeleving onder één dak

In het overdekte deel van de Gasthuishoeve proef je de échte sfeer van het Brabantse landleven: gezellige ambachtshuisjes, cafés, hooi-speelschuur en een goede keuken met gemoedelijke en gastvrije bediening. Binnen deze sfeervolle omgeving vind je een rijk aanbod aan activiteiten en faciliteiten, zoals bierbrouwerij en patisserie. In onze Mediterrane Tuinkamer met tropische planten, vijvers en besloten zitjes geniet je, ook bij iets minder weer, van de zonnewarmte. De Gasthuishoeve serveert ook hier graag een heerlijke lunch of lekkere kop koffie voor ieder gezelschap.

  • De Beleving, seizoensgerechten 

Restaurant De Beleving maakt haar naam waar door de bijzondere aandacht die wordt besteed aan de wensen van de gast. De menukaart wordt gekenmerkt door bijzondere gerechten met gebruik van seizoensproducten uit eigen streek. De Beleving wordt sinds 2015 aanbevolen door Michelin met een Bib Gourmand voor uitzonderlijk goede prijs/kwaliteit verhouding.

  • Bij Kato, maak kennis met het Berkhoutvarken 

De varkenshouderij van familie Van den Berkmortel heeft de gehele (productie)keten in eigen beheer en zet zich in voor het welzijn van de dieren en de leefbaarheid van de regio. Als bezoeker kan je tijdens de Boerderij Tour kennismaken met het verhaal van Bij Kato en ontdekken hoe het leven van het Berkhoutvarken er uitziet. Bij Kato is vernoemd naar Oma Dekkers. Zij werd 103 jaar en heeft in haar leven vele ontwikkelingen op de boerderij meegemaakt. De koffie stond bij haar altijd klaar en aan de keukentafel gingen de gesprekken vaak over het boerenleven. Diezelfde keukentafel is tijdens de Boerderij Tour nog altijd te bewonderen. Bij Kato biedt naast de Boederij Tour nog diverse andere arrangementen aan zoals o.a. een GPS- en Boer en Klompen tocht.

  • Pluktuin Miss Hyacinth

In recreatiegebied Vlagheide in Sint-Oedenrode vind je een theehuis, bloemenpluktuin en terras van Miss Hyacinth. In de pluktuin staan ruim 80 soorten vaste en eenjarige planten die het goed doen op de vaas. Stel hier je eigen boeket samen en pluk de bloemen die je het mooist vindt. Op afspraak kan je na afloop genieten van een high tea of lunch in het theehuis, die wordt geserveerd in de grote tuin midden in een prachtig stukje natuur.

  • Het  Goeie Leven

Zin om lekker te eten of borrelen op een uniek en sfeervol plekje? Bij bistro Het Goeie leven krijg je direct een vakantiegevoel. Je kunt er heerlijk borrelen, lunchen of dineren. Ze koken met de seizoenen én de tijd mee. Van healthy bowls tot bijzondere soepjes en natuurlijk de Burger Het Goeie Leven.

  • Sillyfox, gastronomie van uitersten

Restaurant SILLYFOX is gesitueerd op 32 meter hoogte in de unieke setting van CHV Noordkade; industrieel erfgoed pur sang. Uitkijkend over de regio vanaf het indrukwekkende dakterras worden gasten verwend door chef-kok Joppe Sprinkhuizen en zijn team. Zij laten zich inspireren door tegenstellingen en werken vanuit vakmanschap aan een formule die draait om verrassen en experimenteren. SILLYFOX is aanbevolen in de 2020-editie van de MICHELIN-gids Nederland en heeft 14 uit 20 punten in Gault&Millau 2020.

  • Vlagheide

Het gebied de Vlagheide ligt middenin de gemeente Meierijstad, op het snijvlak van de kernen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Het gebied wordt daarom in de volksmond ook wel het drielandenpunt genoemd. De Vlagheide is van oorsprong een heidegebied. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was er behoefte aan vliegvelden zo dicht mogelijk bij de frontlinie. Op de Vlagheide werd een vliegveld met één start- en landingsbaan aangelegd onder codenaam B. 85. Na de bevrijding verdween het vliegveld, maar bleef de militaire functie. Er kwamen drie Militaire Opslagplaatsen (MOP-complexen). Ter herinnering aan het vliegveld staat bij de Vlagheide een speelmonument van stalen buizen in de vorm van een Spitfire. Het gebied de Vlagheide is nu in ontwikkeling als natuur- en recreatiegebied met een aantal aantrekkelijk locaties.

14

De Noordkade is al meer dan een eeuw in beweging. Op deze plek werd in 1915 door boerencoöperatie CHV de grootste mengvoederfabriek gestart. Honderd jaar later is het terrein omgetoverd tot een bruisende hotspot voor kunst, cultuur, food en leisure.

Noordkade
  • 74
  • 85
  • 73
  • 72
  • 71
  • 63
  • 91
  • 21
  • 22
  • 22
  • 32
  • 92
  • 01
  • 65
  • 02