"Het was een ontzettend leuk tochtje"

-

Varen op de Aa met Fluisterboot Veghel, maak het mee!

Sinds de zomer van 2021 vaart op de Aa tussen Veghel en landgoed Zwanenburg een fluisterboot. Natasja de Groot (Bibliotheken Meierijstad) is betrokken vanaf het eerste uur. Jan van Houwelingen en Ryan de Kleijn uit Oss waren een van de eerste passagiers.

Eerste passagiers

Jan en Ryan stapten deze zomer samen met hun twee tienerdochters aan boord van de fluisterboot. Ryan blikt enthousiast terug: “Het  was een ontzettend leuk tochtje. Vanaf het water heb je een hele andere kijk op het landschap en de bebouwing. Zo’n vaartocht geeft ook een stukje rust. Het is lekker relaxed. Wij hadden een enkele vaart geboekt en dus nog een mooie wandeling terug naar Veghel voor de boeg. Door de dreigende regenwolken hebben wij de Kilsdonkse Molen kort bekeken. Maar die is zeker de moeite waard om uitgebreid te bezoeken. We kwamen tijdens onze wandeling onder meer de nieuwsgierige koeien in de Aa-Broeken tegen. Mooi om daar nog een stuk langs het water te lopen.“

  • Welkom aan boord

    Beleef de Aa vanaf het water. Stap op de Markt in Veghel aan boord van de fluisterboot. Laat je meevoeren over de Aa, langs de groene Aa-Broeken.

    Boek de fluisterboot
    Welkom aan boord

Dagje Veghel

Het gezin uit Oss heeft er na de vaartocht en wandeling nog een gezellig dagje Veghel van gemaakt. “Het is leuk dat de boot vertrekt vanaf de Markt, naast het terras van Brownies en Downies. Daar zijn we de dag begonnen met een kop thee en hebben we na afloop ook lekker geluncht. Jan vult Ryan aan: “Onze meiden hebben ook nog wat geshopt. Veghel heeft best een redelijk centrum. Én een geweldig mooie kerk.” 

Verbinding Aa en centrum

Dit moet Natasja de Groot, vestigingsmanager van Bibliotheken Meierijstad, als muziek in de oren klinken. Dit was precies de opzet toen een paar jaar geleden met verschillende partijen voor het eerst gesproken werd over de mogelijke komst van een fluisterboot. “Inderdaad, de vraag hoe we de Aa meer konden betrekken bij het Veghelse centrum lag op tafel. Dat we nu daadwerkelijk varen met de fluisterboot is top! Stichting Varen in Veghel is hiervoor in het leven geroepen als eigenaar van de boot. Wij verzorgen als Bibliotheek de kaartverkoop. En in samenwerking met onder meer de Heemkundekring hebben we verhalen over de Aa, het landschap en de lokale historie verzameld. Er is een groep enthousiaste vrijwilligers die met de boot vaart en de verhalen onderweg deelt. Het eerste vaarseizoen, dat tot eind september loopt, is zo goed als volgeboekt.” 

(september 2021)

Beleef het water: ontdek de beken en beekdalen

Genieten op en om het water. Dat kan in Meierijstad op vele manieren. Van supboard tot fluisterboot, van waadpad tot kano. In deze verhalenserie vertellen bewoners en bezoekers hoe zij de Dommel, de Aa en het kanaal beleven.

Nog meer verhalen? Die vind je op BrabantseBeken.nl.