"Niet weten wat er gebeurt onder water, dat maakt het spannend"

-

Op bezoek bij hengelsportvereniging Altijd Beet in Schijndel

Het is een regenachtige maandagochtend. Toch is het gezellig druk bij het clubgebouw van de Schijndelse hengelsportvereniging Altijd Beet aan de Leemputtenweg. Langs de waterkant van de naastgelegen visvijver hebben verschillende vissers hun hengel uitgegooid. Voorzitter Christian Vorstenbosch is trots op zijn club: "Er is hier altijd volk, en er is plek voor iedereen. Dit jaar hebben we 36 steigers aangelegd bij onze vijver, inclusief twee rolstoelplekken. Het is ook gewoon een fijne plek om te zijn. Voor fietsers, mensen die komen picknicken, je ziet hier van alles. En weet je wat zo mooi is? De vrijwilligers vormen de club, zonder hen ben je nergens."

Betere waterkwaliteit

Het is duidelijk dat de visvijver in Schijndel een populaire visstek is. En die zijn er nog veel meer te vinden in Meierijstad, weet Henk van Doornik van de visvereniging te vertellen. "Vissers zwermen overal uit hè. Je kunt hier alle kanten op. De Dommel, de Leijgraaf, de Aa, de Zuid-Willemsvaart. En ook in het Wijboschbroek en De Geelders kun je mooi vissen. De waterkwaliteit is tegenwoordig stukken beter dan vroeger, dankzij de inzet van de waterschappen. Dat zie je ook terug in de vispopulatie. Vroeger zag je hier bijvoorbeeld veel brasem. Die vis eet larven die goed gedijen in verontreinigd water. In schoner water doet juist de voorn het veel beter. En ook de fint, blauwneus en zalm komen steeds meer terug."

Spanning en rust

Beide mannen kregen al jong het visvirus te pakken. Henk over toen: "Vier jaar was ik. Daar zat ik, achterop de solex van mijn vader. Benen in de tas, op weg naar de Maas. Ik kan je verzekeren, dat voel je wel, zonder vering!" Wat maakt vissen voor hem zo bijzonder? "Het is het onbekende, de spanning, het niet weten wat er gebeurt onder water. Met veel tijd en aandacht kun je de belletjes en andere signalen in het water steeds beter interpreteren. Vroeger viste ik wel vijf wedstrijden per weekend. Dat doe ik nu niet meer hoor. En er zijn natuurlijk ook veel vissers die het puur voor de ontspanning doen. Ik zat eens naast een man die niets ving. Na wat materiaaltips over en weer had ook hij volop beet. Maar daar had hij al snel genoeg van. Hij riep: ik kom hier voor mijn rust!"

(augustus 2021)

Beleef het water: ontdek de beken en beekdalen

Genieten op en om het water. Dat kan in Meierijstad op vele manieren. Van supboard tot fluisterboot, van waadpad tot kano. In deze verhalenserie vertellen bewoners en bezoekers hoe zij de Dommel, de Aa en het kanaal beleven.

Nog meer verhalen? Die vind je op BrabantseBeken.nl.