Klompenroute boerderijen Sint-Oedenrode

(24,0 km)

In Sint-Oedenrode zijn tal van karakteristieke boerderijen gelegen, in het zo kenmerkende en kleinschalige cultuurlandschap van de Meierij. Van St. Oda Hoeve tot Dommel Hoeve en van Fraters Hoeve tot Hoeve Arbeidslust. Fiets door het groene landschap en geniet van het monumentale moois onderweg.  

Tip: Combineer deze fietstocht met een bezoek aan Streekbelevingscentrum Gasthuishoeve of Streekpark Kienehoef.

Deze route is eerder uitgegeven door de voormalige gemeente Sint-Oedenrode in samenwerking met Heemkundige Kring De Oude Vrijheid.

Dit ga je zien

Startpunt: Markt
Sint-Oedenrode
1

Langgevelboerderij uit 1875. Vroeger lagen de gedorste graan- en peulvruchten opgeslagen op de eerste verdieping. Zie je mooie spinnenkopramen in de top van de eindgevel?

Boerderij Eerschotsestraat 46 Sint-Oedenrode
2

Langgevelboerderij uit de 18e eeuw. Gemeentelijk monument. Waarschijnlijk was het woongedeelte voorheen ook in gebruik als café en/of winkel. Let even op het bovenlicht boven de voordeur.

Boerderij Kerkdijk 2 Sint-Oedenrode
3

Hoeve "De Grote Laar" uit 1699. Deze boerderij behoorde vroeger bij het verdwenen slotje de Laar. Zie je boven in de topgevel de duivengaten?

Boerderij Nijnselseweg 19 Sint-Oedenrode
4

Langgevelboerderij uit 1937. In de twintiger - en dertiger jaren van de vorige eeuw werden veel boerderijen gebouwd met een zogenaamde gebroken kap. Kijk hoeveel volume deze vorm verschaft!

Boerderij Sloef 7 Sint-Oedenrode
5

Langgevelboerderij uit 1918; het schuurgedeelte uit 1939. In 1963 zijn de oudhollandse pannen vervangen door de huidige romaanse pannen. Zie je onder de dakgoot de gemetselde muizentand en sierlijke muurankers?

Boerderij Sloef 6 Sint-Oedenrode
6

Hoeve "De Kromstreep". Langgevelboerderij met zadeldak. Zie je het verschil in metselwerk? Hieraan zie je, dat deze boerderij verschillende verbouwingen heeft ondergaan.

Boerderij Sloef 11 Sint-Oedenrode
7

Kortgevelboerderij uit ca. 1700. De boerderij is een oorspronkelijk hallehuis; mens en dier leefden in een aaneengesloten ruimte. Ontdek de details van één van de oudste boerderijen van deze omgeving!

Boerderij Sloef 15 Sint-Oedenrode
8

T - boerderij met wolfsdak uit ca. 1910. Op het dak liggen OVH pannen. Dit type boerderijen zijn in deze regio vrij zeldzaam!

Boerderij Sloef 12 Sint-Oedenrode
9

Langgevelboerderij uit 1912. Het schuurgedeelte is na een brand herbouwd. Kijk naar de T-ramen! Ze vervangen de oorspronkelijke zesruits schuiframen die in de oorlog zijn vernield.

Boerderij Hoogstraat 51 Sint-Oedenrode
10

Kortgevelboerderij uit 1950. Oorspronkelijk was dit een hoeve met een gracht eromheen. Kijk goed, want de restanten van de gracht zijn nog aanwezig!

Boerderij Kalvereeuwsel 6 Sint-Oedenrode
11

Boerderij "Hoeve Vernhout" uit de 17e eeuw. De boerderij is een Rijksmonument. Hoeve Vernhout is een van de alleroudste nederzettingen van Sint-Oedenrode. Zie de jaartalsteen in de voorgevel van het achterhuis!

Boerderij Vernhout 6 Sint-Oedenrode
12

Langgevelboerderij. Ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Op het erf bevindt zich een zogenaamde manege, waar met een paard, lopend in een rondgang, de dorsmachine in de schuur in beweging werd gebracht. Zie de manege vanaf de weg!

Boerderij Vernhout 8 Sint-Oedenrode
13

"Sint Oda Hoeve" uit 1936. Deze boerderij is nog nagenoeg in zijn oorspronkelijke vorm met in het woongedeelte veel glasopeningen. Let op de mooie ramen!

Boerderij Hoogstraat 64 Sint-Oedenrode
14

Hoeve ten "Couwenberg" uit 1935. Langgevelboerderij, zonder schuurgedeelte. Mansarde dak met wolfseinden. Let op de mooie roedenverdeling in de bovenramen!

Boerderij Hoogstraat 71 Sint-Oedenrode
15

"Prinse Hoeve" uit 1953. Het staat op een goed, dat in 1648 door de staat in beslag werd genomen. Erna kwam het in bezit van de Oranjes. Daarom spreekt men van Prinsehoef. Welstand werd vroeger afgemeten aan het aantal stalramen. Tel de stalramen!

Boerderij Prinsehoefstraat 2 Sint-Oedenrode
16

"Hoeve Achterbosch" uit 1918. Kortgevelboerderij. Nu twee woningen. Houten bakgoot boven gemetselde muizentand. Het metselwerk in kruisverband. Let op de mooie segmentbogen boven de schuiframen en deuren!

Boerderij Achterbos 5 Sint-Oedenrode
17

Langgevelboerderij en Rijksmonument uit circa 1880. Dit is een vroege boerderij met een dak op schaarspanten, dragend op zogenaamde moerbalken. Zie het X teken ingeslagen op de muurankers! Een magisch teken, om boze geesten te weren.

Boerderij Hulst 5 Sint-Oedenrode
18

"Fraters Hoeve", kortgevelboerderij uit 1912. Deze hoeve was in het verleden in het bezit van de fraters van 's-Hertogenbosch; vandaar de naam. Zie de naam boven de voordeur!

Boerderij Hulst 15 Sint-Oedenrode
19

L - vorm boerderij. Het dak gedekt met riet en deels met oudhollandse pannen, gepleisterde gevels. De schuiframen hebben een kleine roedenverdeling. Let op de levensboom in het bovenlicht!

Boerderij Ollandseweg 169 Sint-Oedenrode
20

"Hoeve Anno Santo", een kop-, hals - rompboerderij uit 1950, een heilig jaar voor de rooms-katholieken; vandaar de naam. Let op de anderhalfsteens segmentboog boven de schuurdeuren!

Boerderij Ollandseweg 150 Sint-Oedenrode
21

"Hoeve Houthum", kortgevelboerderij uit 1947. Houthem, wordt al in 1248 vernoemd. Het was een uitgestrekt gebied in het bezit van een Rooise Kanunnik. Zie de naam op de voorgevel!

Boerderij Ollandseweg 155 Sint-Oedenrode
22

Hoeve Arbeidslust (of Kienehoef) kent een rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst. De oorsprong gaat terug tot het eind achttiende eeuw. Toen ontwikkelde Jacob Kien de monumentale hoeve met landerijen. Nu zijn hier De Boeren van Kien actief.

Hoeve Arbeidslust: de Boeren van Kien
23

"Sanders Hoeve", kortgevelboerderij uit 1934. De boerderij is gesplitst in twee woningen. Bekijk het mooie metselwerk in Vlaams verband!

Boerderij Ollandseweg 113 - 113a Sint-Oedenrode
24

"Dommel Hoeve" uit 1910. Boerderij met anderhalf laags woongedeelte. In het dak een dakkapel met hooiluik. Deze hoeve is gesticht door De Maatschappij van Welstand!

Boerderij Cathalijnepad 1 Sint-Oedenrode
Eindpunt: Markt
Sint-Oedenrode