Hoeve Arbeidslust

Hoeve Arbeidslust (ook wel bekend als Kienehoeve) kent een rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst. De oorsprong gaat terug tot het eind van de achttiende eeuw. Toen ontwikkelde Jacob Kien de monumentale hoeve met landerijen in het 18e eeuwse ontginningslandschap.

Grondlegger Jacob Kien
Jacob Kien was een telg uit een belangrijke bestuurdersfamilie en stadhouder van de regio Peelland in de periode 1763-1775. Hij stichtte Hoeve Arbeidslust als ontginningsboerderij met pachterswoning, heerschapshuis en landerijen. Belangrijke onderdelen van dit 18e -eeuwse ontginningslandschap met haar monumentale hoeve zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Zag de naamgever van Streekpark Kienehoef toen al het grotere toekomstplaatje voor zich? De Helden van Kien schrijven hierover: "Jacob Kien…

Hoeve Arbeidslust (ook wel bekend als Kienehoeve) kent een rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst. De oorsprong gaat terug tot het eind van de achttiende eeuw. Toen ontwikkelde Jacob Kien de monumentale hoeve met landerijen in het 18e eeuwse ontginningslandschap.

Grondlegger Jacob Kien
Jacob Kien was een telg uit een belangrijke bestuurdersfamilie en stadhouder van de regio Peelland in de periode 1763-1775. Hij stichtte Hoeve Arbeidslust als ontginningsboerderij met pachterswoning, heerschapshuis en landerijen. Belangrijke onderdelen van dit 18e -eeuwse ontginningslandschap met haar monumentale hoeve zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Zag de naamgever van Streekpark Kienehoef toen al het grotere toekomstplaatje voor zich? De Helden van Kien schrijven hierover: "Jacob Kien zag zijn droom langzaamaan vorm krijgen. Bij zijn ontginningsboerderij Hoeve Arbeidslust zag hij de harde werkers het gebied ontginnen en klaarmaken voor heerlijke streekproducten. Enthousiast, geïnspireerd en geduldig wachtte hij af. Hij wist dat zijn dromen tijd en ruimte nodig hadden. Maar daar, aan het einde van de horizon, zag hij het. In de verte stonden De Helden van Kien klaar om zijn droom waar te maken. Het was nu slechts een kwestie van timing…"

Toekomstplannen van De Helden van Kien
Als het aan De Helden van Kien ligt gaat die droom van Jacob Kien, 250 jaar later, verwezenlijkt worden. Zij hebben een plan voor de herontwikkeling van Hoeve Arbeidslust en omliggende landerijen. Hoeve Arbeidslust wordt, als onderdeel van Streekpark Kienehoef, een duurzame gemengde kleinschalige kringloopboerderij. Inclusief boerderijwinkel en een terras voor wandelaars en fietsers of gasten die op de hoeve verblijven. Naast de langgevelboerderij, jachthuis, hooischuur en stal met bakhuis (allen Rijksmonument) spreekt ook het pittoreske appelhuisje in de bestaande boomgaard tot de verbeelding. Deze boomgaard wordt uitgebreid en op nabijgelegen grond gaan gedurende de seizoenen 40 verschillende groenten verbouwd worden. Kippen gaan scharrelen in de boomgaard en voor de runderen en varkens is plaats in de wei. Hoeve Arbeidslust zal gaan produceren voor de horeca van De Helden van Kien. Ook wordt het een samenkomstplek voor mensen met groene vingers en krijgt het een educatieve functie. Zelf oogsten en werken op de boerderij draagt bij aan bewustwording op het gebied van gezonde voeding. Kinderen gaan hier weer leren waar voedsel vandaan komt.

Wandeling
Alvast een kijkje nemen op de locatie waar deze plannen in de toekomst uitgerold gaan worden? De mooie wandeling Ommetje Rijsingen start bij De Helden van Kien en voert onder meer langs Hoeve Arbeidslust. 

Contact

Kinderbos 5
5491 VH Sint-Oedenrode
Plan je route

Locatie