Zijspoor Noordkade

(2,7 km)

Het Duits Lijntje en de oorspronkelijke Veghelse binnenhaven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de tijd dat hier stoomtreinen reden had Veghel een eigen spoorhaven, aan de rijksweg langs de Zuid-Willemsvaart. Compleet met stationsgebouw, goederenloods en graansilo. Langs de haven lag een laad- en losplaats en rangeerspoor. 

Aan de Noordkade ontstond bij de Coöperatieve Handelsvereniging (CHV) een unieke overslagsituatie. Goederen konden daar zowel tussen vrachtschip, trein- als tramwagon overgeladen worden. Het rauwe industrieel erfgoed op de Noordkade is getransformeerd tot een culturele en culinaire ontmoetingsplaats.

Zijspoor Noordkade is een ommetje dat verbonden is met de uitgebreide wandelroute In het spoor van het Duits Lijntje.

De route is gemarkeerd met oranje/bruine wegwijsbordjes.

Dit ga je zien

Startpunt: Aa-broeken
2

SIEMei (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij) toont in haar museum uiteenlopende voorbeelden van die industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij.

Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei)
3

De Noordkade is al meer dan een eeuw in beweging. Op deze plek werd in 1915 door boerencoöperatie CHV de grootste mengvoederfabriek gestart. Honderd jaar later is het terrein omgetoverd tot een bruisende hotspot voor kunst, cultuur, food en leisure.

Noordkade
4

Een verzameling van grote en kleine bedrijven die samen proeven en beproeven. Bij De Proeffabriek in Veghel kun je van alles beleven, zien, proeven en kopen. Laat je verrassen!

De Proeffabriek
Eindpunt: Dorshout