Echt Veghels ambachtelijk bier, met passie gebrouwen

Tien jaar geleden alweer. Toen werd Stadsbrouwerij De Vleeghel op de Noordkade in Veghel opgericht. Een speciaal jubileumbier ligt te rijpen op een houten wijnvat in de brouwerij. Voor deze gelegenheid is het een zwaar bier, met een alcoholpercentage van tien procent. Dat is uitzonderlijk. Over het algemeen brouwt De Vleeghel juist lichtere bieren.  

Natuurproduct 

De Veghelse brouwerij is gevestigd in restaurant Wittern, waar je in een industriële en sfeervolle omgeving kunt lunchen en dineren. Marijke Hendriks uit Boerdonk is een van de brouwers. Na haar reguliere werkweek op hakken, trekt ze regelmatig op een vrijdagse brouwdag haar werkschoenen met stalen neus aan. Ze vertelt: "Secuur werken is voor constante kwaliteit een must, we hebben immers te maken met natuurproducten. Tijdens het brouwen wordt zetmeel omgezet in suiker, en suiker in alcohol. Na een volle dag tussen de brouwketel, gist- en lagertanks en afvullijn zitten we hier voldaan op het terras. Kwaliteitscontrole noemen we dat. Dan zien we ook dienbladen met ons eigen bier voorbijkomen voor andere gasten. Dat is het allerleukst, daar doe je het voor." 

Jongensdroom 

De brouwerij werd tien jaar geleden opgericht, een jongensdroom van initiatiefnemers Lucas Timmers, Ardie van Lankveld en Marc Biemans. Vijf jaar later is Marijke ingestapt als brouwer en bestuurslid. "We hebben allemaal een baan ernaast. Net als een achtergrond in de levensmiddelentechnologie. Zo is Lucas flavorist, een echte smaakprofessional. Elke woensdag en vrijdag wordt hier gebrouwen. Ons team bestaat momenteel uit negen vrijwilligers, een mooi gemêleerd gezelschap. We werken altijd in koppeltjes. Jaarlijks produceren we minstens tienduizend liter bier. Meestal zitten we daar ver boven." 

Jonge en Oude Vleeghel 

Zoveel mogelijk werken met lokale ingrediënten. Dat is een van de doelstellingen van De Vleeghel. Marijke legt het brouwboek vol aantekeningen op tafel en bladert er doorheen. "Natuurlijk zit in onze hopmelange Schijndelse hop. We brouwen onder meer Jonge Vleeghel (blond), Oude Vleeghel (donker), California Vleeghel (ipa), Weizen Vleeghel en Dark Tripel. We vullen af in fles en vaak ook fust. Dat geldt ook voor seizoenbieren zoals de Vleeghel Bock en Zomer Vleeghel. Ons champagnebier zit in grote flessen. Die doen het goed in de zomer op het terras en in de winter met de jaarwisseling. Bijzonder is ook de Duistere Vleeghel. Die is geïnspireerd op donker bier dat hier lang geleden werd gebrouwen en in vaten werd verscheept via de Veghelse binnenhaven." 

White Buffelo 

Naast bieren uit de eigen lijn brouwt de stadsbrouwerij ook op verzoek van andere partijen. Voor jubilerende bedrijven bijvoorbeeld. Of speciaal kloosterbier voor de zusters Franciscanessen. Exclusief voor de Buffelrun in Boerdonk brouwt De Vleeghel een eigen bier: White Buffelo. Voor Marijke was het al langer een wens om een echt Boerdonks bier te maken. "In samenwerking met twee andere dames uit het dorp ontstond een mooi recept. Met onder meer boekweit, hop, gagel, vlierbloesem... Deze grondstoffen komen allemaal van Boerdonkse grond. Het lichte bier past perfect bij dit sportieve streekevenement."   

Noordkade Veghel 

Thuisbasis van de brouwerij is de Noordkade in Veghel. Een voormalig industrieel complex aan de haven. Tegenwoordig vormt het een bruisende culturele en culinaire hotspot. Hier komen onder meer theater, bioscoop en horeca samen. Dit is dan ook de plek waar je de biertjes van Vleeghel bestelt. Bij restaurant Wittern kun je genieten van een proeverij. Ook bij de andere tappunten en horeca op de Noordkade wordt het lokale bier geschonken. Bij de Jumbo Foodmarkt en speciaalzaak HelloBier in de Proeffabriek staan flesjes van het streekbier in het schap.

Stadsbrouwerij De Vleeghel is een stichting, die haar overheerlijke bieren kan brouwen dankzij de enorme inzet van een groep betrokken vrijwilligers. Heb jij interesse in een rondleiding in de brouwerij of een workshop bierbrouwen? Neem dan contact op met info@devleeghel.nl

(februari 2024)