Zijspoor Aa-broeken

(3,0 km)

Welkom in de groene Aa-broeken. In het voorjaar bloeit hier de pinksterbloem en in de vroege zomer groeit het fluitenkruid uitbundig. In de nazomer staan de Aa-broeken vol prachtig gekleurde koekoeksbloemen. Langs de Aa is het oorspronkelijke ontginningslandschap van beemden en bolle akkers te zien.

De bonte specht, ijsvogel en buizerd zijn hier thuis. De aangelegde poelen zijn uitstekende broedplaatsen voor kikkers, padden en salamanders. Ook zie je hier veel libellen. 

Let op: de Aa-broeken zijn erg drassig. In de wintermaanden of na veel regen is het wandelpad minder toegankelijk, zelfs met stevige schoenen of laarzen.

Zijspoor Aa-Broeken is een ommetje dat verbonden is met de uitgebreide wandelroute In het spoor van het Duits Lijntje

De route is gemarkeerd met oranje/bruine wegwijsbordjes.

Dit ga je zien

Startpunt: Aa-broeken Veghel
1

Deze spoorbrug over de Aa is een rijksmonument. De enkelsporige brug stamt uit de begintijd van het Duits Lijntje. Ernaast ligt een nieuwe brug voor fietsers en wandelaars. Op de leuning staan de namen van alle voormalige haltes langs het Duits Lijntje.

Spoorbrug Aa - Duits Lijntje
2

De Aa-broeken is een laaggelegen nat gebied waar grondwater omhoog komt, ook wel kwel genoemd. Door de vochtigheid vind je veel plantensoorten die van oudsher langs de Aa en in de lage broeklanden rondom Veghel groeien.

Natuurgebied Aa-broeken
Eindpunt: Aa-broeken Veghel