Wandelroute Dorshout en Aa-broeken

(6,0 km)

Ervaar het oorspronkelijke ontginningslandschap van beemden, bolle akkers en eeuwenoude boerderijen in het Veghelse buurtschap Dorshout en natuurgebied De Aa-broeken. Ontdek de verhalen over de klompenmakerhuisjes, de monumentale boerderij van de zussen Dien en Miet en het middeleeuwse liefdesdrama dat zich op de akkers aan de oevers van de Aa heeft afgespeeld.

Deze wandelroute is tot stand gekomen in samenwerking met Heemkundekring Vehchele.

Tip: trek stevige wandelschoenen aan. De groene Aa-broeken vormen, zeker in de wintermaanden, een drassig gebied. 

Dit ga je zien

Startpunt: Markt
5461 JJ Veghel
1

Maria van Eert, de vrouw van de Schijndelse kunstschilder Jan Heesters, was een geboren en getogen Veghelse. Haar jeugd speelde zich af rond een inmiddels rijksmonumentale boerderij, haar ouderlijk huis in de Hoogstraat.

Monumentale boerderij Hoogstraat Veghel
2

In deze huisjes aan de NCB-laan woonden omstreeks 1954 Jan van Doorn en Stien van de Veerdonk. Jan was één van de laatste klompenmakers van Veghel. Eens was Veghel een van de belangrijkste klompendorpen van de Meierij.

Klompenmakerhuisjes Veghel
51
3

Je staat bij deze drietip op een bijzonder oud stuk van het buurtschap Dorshout. Een plek die mogelijk zelfs in aanmerking komt als beschermd dorpszicht. Boerderijen, beemden en bolle akkers, het oorspronkelijke landschap is hier bewaard gebleven.

Dorshout: boerderijen, bolle akkers en beemden
50
4

Op de gevel prijkt het jaartal 1809. De oorsprong van de rijksmonumentale boerderij aan Dorshout 18 in Veghel is nog veel verder terug te voeren. Waarschijnlijk zelfs tot 1592.

Monumentale boerderij Dorshout Veghel
43
5

Sinds de ruilverkaveling na de Tweede Wereldoorlog zijn populierenlanen bijna geheel verdwenen uit Veghel. In vroegere tijden waren ze juist een belangrijk onderdeel van het karakteristieke landschap. Ervaar hier nog een stukje van het landschap van toen.

Populierenlaantje Veghel
44
45
6

De Aa-broeken is een laaggelegen nat gebied waar grondwater omhoog komt, ook wel kwel genoemd. Door de vochtigheid vind je veel plantensoorten die van oudsher langs de Aa en in de lage broeklanden rondom Veghel groeien.

Natuurgebied Aa-broeken
7

Meierijse bolle akkers: ze zijn in Veghel inmiddels zó zeldzaam dat je ze op één hand kunt tellen. De Boedonk is een uitzondering. Sta maar een stil aan de rand van deze akker en laat er je oog over gaan. Je zult ongetwijfeld de ‘bolle’ vorm herkennen.

Boedonk, een echte Meierijse bolle akker
47
8

Van oudsher is de Aa de levensader van Veghel. Aan de oevers graasde het vee en in vroegere tijden ging men hier op zoek naar voedsel. Dit karakteristieke landschap aan de oevers van de Aa is ook het decor geweest van een heus middeleeuws liefdesdrama.

Verhaal: middeleeuws liefdesdrama op de oevers van de Aa
49
52
53
Eindpunt: Markt
5461 JJ Veghel

Beschrijving

Startpunt: Markt
5461 JJ Veghel

Deze route loopt grotendeels via het wandelknooppuntennetwerk. Wandel vanaf De Markt in Veghel naar het eerste knooppunt (51). Vanaf daar volg je onderweg eenvoudig de groen/gele markering van de wandelknooppunten. Op de terugweg sla je na het laatste knooppunt (52) de richting in van knooppunt 53. Voordat je daar arriveert sla je linksaf de Hoogstraat in. Je komt dan weer uit op De Markt, het eindpunt van deze wandeling. 

Eindpunt: Markt
5461 JJ Veghel
  • 51
  • 50
  • 43
  • 44
  • 45
  • 47
  • 49
  • 52
  • 53