Zijspoor Vlagheide

(4,6 km)

In het hart van Meierijstad vind je de Vlagheide. Dit voormalige heidegebied leent zich uitstekend voor een mooie wandeling. Vanaf de groene Vlagheideberg heb je een prachtig uitzicht op de omgeving, waaronder de skyline van Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch.

Deze wandeling voert onder meer langs de St. Antoniusmolen in Eerde. Daar komt een bewogen oorlogsverleden tot leven. Deze omgeving speelde een belangrijke rol tijdens Operatie Market Garden. De Vector of Memory op de Vlagheide verwijst daarnaar, als onderdeel van Liberation Route Europe. Het Spitfire monument herinnert aan het vliegveld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Vlagheide werd aangelegd. 

De route is gemarkeerd met oranje/bruine wegwijsbordjes.

Zijspoor Vlagheide is een ommetje dat verbonden is met de uitgebreide wandelroute In het spoor van het Duits Lijntje. De route is ter plekke gemarkeerd.

Dit ga je zien

Startpunt: Eerde
1

Houtambachtslieden uit Wijbosch, de houtzagerij uit Eerde, klompenmakers. Ze maakten allemaal dankbaar gebruik van de aanwezigheid van halte Eerde aan het Duits Lijntje.

Halte Eerde - Duits Lijntje
2

Op de Vlagheide bij Eerde landden bijna 80 jaar geleden, tijdens Operatie Market Garden, honderden parachutisten . Tegenwoordig staat hier een Vector of Memory, een monumentale wegwijzer die onderdeel uitmaakt van Liberation Route Europe.

Vector of Memory Vlagheide
3

De Spitfire is in 2016, ter ere van de piloten, op de Vlagheide geplaatst. Het is een monument/speeltoestel dat aanzet tot het herdenken van de geschiedenis van het geallieerde vliegveld.  Het monument heeft dezelfde afmetingen als de originele Spitfire.

Spitfire Speelmonument
4

Recreatiegebied Vlagheide ligt middenin de driehoek van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Het hart van Meijerijstad. Vlagheide is de poort naar het Nationaal landschap Het Groene Woud.

Het Goeie Leven
5

De Sint Antonius molen, gelegen aan de Zandvliet, in speelde een belangrijke rol in de hevige strijd om Eerde. De Amerikanen en de Duitsers wisselden elkaar veel af om de molen te gebruiken als observatiepost.

Sint-Antonius molen & Geronimomuseum
Eindpunt: Eerde