Voedselbos Schijndel

Landbouw en natuur: vaak zijn dit in Nederland nog twee gescheiden werelden. In Schijndel komen ze op een prachtige manier samen. Op 20 hectare grond is hier een van de grootste voedselbossen van Europa in aanleg. Een voedselbos is geïnspireerd op een natuurlijk bos en heeft als doel voedsel produceren in samenwerking met de natuur. Bij het Schijndelse productiebos is ook een educatiebos aangelegd, omzoomd door karakteristieke rijen populieren. Dit ‘Vitaminibos’ groeit de komende jaren uit tot een bos waar bijna honderd verschillende soorten uit allerlei continenten groeien.

De natuur doet het werk
Op de percelen van het productiebos werd tot voor…

Landbouw en natuur: vaak zijn dit in Nederland nog twee gescheiden werelden. In Schijndel komen ze op een prachtige manier samen. Op 20 hectare grond is hier een van de grootste voedselbossen van Europa in aanleg. Een voedselbos is geïnspireerd op een natuurlijk bos en heeft als doel voedsel produceren in samenwerking met de natuur. Bij het Schijndelse productiebos is ook een educatiebos aangelegd, omzoomd door karakteristieke rijen populieren. Dit ‘Vitaminibos’ groeit de komende jaren uit tot een bos waar bijna honderd verschillende soorten uit allerlei continenten groeien.

De natuur doet het werk
Op de percelen van het productiebos werd tot voor kort maïs en aardappelen geteeld. Over enkele jaren kunnen hier tot wel twintig uiteenlopende gewassen worden geoogst. Het voedselbos gaat uit verschillende vegetatielagen bestaan. Van de hoge kruinen van notenbomen tot de knol- en wortelgewassen in de grond. Daartussen gaan fruitbomen, bessenstruiken, klimplanten en meerjarige kruiden groeien. In het voedselbos wordt niet geploegd, geen vee gehouden, niet gespoten en geen gebruik gemaakt van bemesting. Het is belangrijk dat de bodem zich ongestoord kan ontwikkelen. Veel variatie in soorten en terughoudend beheer zorgen voor een grote biodiversiteit. De natuur doet hier volop zelf het werk, een handje geholpen door een groep enthousiaste vrijwilligers. 

Echte Schijndelse traktatie
Ineke Barten en Addy van Dijk zijn lid van de kerngroep Voedselbos Schijndel en zijn wekelijks in het educatiebos te vinden voor onderhoud. “Ai, daar is een jong kersenboompje gesneuveld door een ree die eraan heeft geknabbeld,” constateert een van hen. Al snel blijkt dit onfortuinlijke boompje gelukkig een uitzondering. Ineke geniet als ze vertelt over alles wat hier groeit en bloeit. “We leggen een parkomgeving aan met hagen, fruitgaard, kikkerpoel en pergola. In de plukhagen langs de paden kom je straks bijvoorbeeld aalbessen, frambozen, kruisbessen en bottelrozen tegen. De pergola wordt een groene doorgang van druiven, kiwibessen en de schijnaugurk. Deze houtachtige slingerplant noemen we hier al gekscherend de Schijndelse augurk. De chocoladekleurige bloemen ruiken intens en lekker, de verse vruchten hebben een subtiele zoete smaak.” De vrijwilligers zijn actief betrokken bij het beheer van het voedselbos, maar Addy legt ook uit dat de ervaring leert dat de natuur heel goed voor zichzelf kan zorgen. “Dan haal je bijvoorbeeld onkruid weg bij gewassen die overschaduwd lijken te worden. Terwijl later blijkt dat juist daar waar het onkruid bleef staan, de oogst het rijkst is.” 

Leren over voedsel en nieuwe smaken
Het Schijndelse voedselbos is nog jong en moet nog volop verder groeien. De natuur heeft zijn tijd nodig. De komende jaren kunnen naar verwachting steeds meer gewassen worden geoogst. Er zijn nog zoveel meer voorbeelden te noemen van relatief onbekende smaakmakers die hier worden geplant. Zo passeren ook de Franse uiensoepboom (de bladeren hebben deze kenmerkende smaak), de nashipeer (“net champagne!”) en de tropische smaak van de pawpawvrucht de revue. Ineke vertelt uitnodigend: “In het educatiebos mogen mensen zelf een kijkje nemen. We vragen iedereen wel om op de paden te blijven, zodat de jonge aanplant ongeschonden blijft. Wees terughoudend met zelf plukken. Voor de biodiversiteit staan ook niet eetbare (en soms zelfs giftige) exemplaren tussen de eetbare gewassen. Waarschijnlijk gaan we op korte termijn de eerste rondleidingen geven voor belangstellenden. En in de toekomst gaan we ook cursussen en workshops organiseren. We dragen het verhaal van het voedselbos en de kennis over alle smaken graag uit.” 

Locatie