Boekenwinkeltje Veghel

De Duitse Paula Pottgiesser en Veghelse Arnold van den Hoogenhoff waren een echtpaar die samen een boekenwinkel hadden in Veghel. Met b…

De Duitse Paula Pottgiesser en Veghelse Arnold van den Hoogenhoff waren een echtpaar die samen een boekenwinkel hadden in Veghel. Met behulp van Paula’s broer ontvingen ze vóór de oorlog al Joodse vluchtelingen omdat zij het steeds moeilijker kregen in Duitsland. Na de Duitse inval besluiten ze door te gaan met het opvangen van vluchtelingen. Het boekenwinkeltje werd bekend bij het verzet en steeds meer mensen zochten er onderdak. Eerst deden zij zich voor als klanten, waarna zij door Arnold naar de zolder gebracht werden. Tijdens de oorlog ontving Paula Duitse soldaten in de keuken, om met ze te praten, koffie te drinken en te kaarten. Het was zenuwslopend omdat boven de vluchtelingen en de illegale drukpers waren. Door dit contact tussen Paula en de soldaten wantrouwden veel inwoners haar. Later verspreiden de verhalen van wat er daadwerkelijk gebeurd was, en kreeg het echtpaar respect. In ‘84 ontvingen zij het verzetsherdenkingskruis voor hun heldendaden.  Het boekenwinkeltje is inmiddels gesloopt. (Bron: Brabant Remembers)

Herdenk de Tweede Wereldoorlog in Veghel
De Tweede Wereldoorlog liet blijvend haar sporen na in Meierijstad. Zo ook in Veghel. Gedenk de overledenen en breng een bezoek aan het oorlogs-, veteranen- en airborne monument. 

Op (oorlogs)pad in Meierijstad
Levens veranderden ingrijpend en ook in het landschap liet de Tweede Wereldoorlog blijvend haar sporen na. Deze zwarte periode in de geschiedenis werd afgesloten met de bevrijding. In 1944 begon de bevrijding van Brabant in Veghel en Sint-Oedenrode. Niet veel later volgde Schijndel. Ga mee ‘Op (oorlogs)pad’ en herdenk het verleden van Meierijstad. Bekijk de themaroutes.

Contact

Molenstraat 5
5461 JP Veghel
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer over oorlog en bevrijding in Meierijstad

Locatie