Klompenroute Sint-Oedenrode

(26,5 km)

Tijdens deze route wandel je in één of meerdere dagen door een gevarieerde omgeving van bossen en vennen, landschappen, beekdalen en mooie dorpjes. Vanuit elk streekbelevingscentrum is een kort wandelommetje uitgezet waar je de mooiste plekjes in de directe omgeving kunt ervaren:

De Vresselse hut : 5 km
De Gasthuishoeve: 6 km
De Helden van Kien: 6 km

Download de kaart voor meer informatie over de route, de losse ommetjes en de bijbehorende app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode.

Dit ga je zien

1

De Helden van Kien is het bruisende middelpunt van Streekpark De Kienehoef.

De Helden van Kien
2

Hoeve Arbeidslust (of Kienehoef) kent een rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst. De oorsprong gaat terug tot het eind achttiende eeuw. Toen ontwikkelde Jacob Kien de monumentale hoeve met landerijen. Nu zijn hier De Boeren van Kien actief.

Hoeve Arbeidslust: de Boeren van Kien
3

Het Dommeldal ligt tussen de bebouwde kom van Boxtel en Sint-Oedenrode. De naam Dommel is mogelijk afgeleid van van ‘dodde’ (riet) of ‘dud’ (moeras).

Natuurgebied Dommeldal
4

Bij de Gasthuishoeve ben je verzekerd van een leuke dag uit. Geniet je van Brabantse lekkernijen en streekproducten, kom je tot rust in de mediterrane binnentuin of ga je voor een actief dagje uit met een van de vele arrangementen?

Streekbelevingscentrum Gasthuishoeve
5

De Scheeken is een door mensen gemaakt landschap bij Boskant tussen Liempde en Sint-Oedenrode. De populier is hier erg populair. Rond de tweede helft van de achttiende eeuw werden hier steeds meer populieren aangeplant voor de fabricage van klompen.

Natuurgebied De Scheeken
6

Bij het Ritaplein in een natuurlijke omgeving ligt de werk- en ontmoetingsplek van Theo Sonnemans, houtsnij- en levenskunstenaar.

Buitenatelier Theo Sonnemans
7

Eén van de parels van Sint-Oedenrode is Kasteel Henkenshage; het mooiste kasteel van Brabant! De geschiedenis van dit beeldschone kasteel gaat helemaal terug naar het begin van de 14e eeuw.

Kasteel Henkenshage
8

Holl Klompen is de webwinkel van Holl Souvenir en Klompen. Vanuit het Brabantse Sint-Oedenrode biedt de winkel jou een prachtig uitgebreid assortiment traditionele klompensouvenirs, klompen met logo’s alsmede andere mooie klompjes.

Holl Souvenir & Klompen
9

Natuurgebied Dommelbeemden ligt aan de oostelijke oevers van het riviertje de Dommel, tussen Nijnsel en Sint-Oedenrode.

Natuurgebied Dommelbeemden
10

De naam Sint-Oedenrode is te herleiden tot de legende over een dochter van een Schotse koning. Zij zou na vele omzwervingen zijn neergestreken op een heuvel aan de Dommel. Deze Vresselse heuvel staat bekend als de Odaberg.

Sint-Odaberg
11

Natuurpoort De Vresselse Hut ligt bij het Vressels Bos. Dit fietscafé is een ideale stop- en lunchplek voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en andere passanten. Strijk neer op het terras voor een lekker hapje en drankje.

De Vresselse Hut
12

Alle voorouders werkten, leefden, overleefden en beminden. Onder erbarmelijke of vermogende omstandigheden, steeds zoekend naar verbetering. Hoeve Strobol, bezit een arsenaal aan zeldzame nostalgische aandenkens uit het dagelijkse leven. Bekijk het zelf!

Museum Hoeve Strobol
13

Het natuurgebied de Moerkuilen grenst aan de Dommelbeemden. Deze veenplas wordt omringt door een broekbos dat wordt begrensd door begroeide rivierduintjes.

Natuurgebied de Moerkuilen
14

Al van ver is de Knoptorenkerk te zien. De toren van dit prachtige rijksmonument is elke zomer twee zaterdagen geopend en het gehele jaar door geopend op afspraak. Kom jij ook langs?

Knoptoren
15

In het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers vind je de hoofddracht van Brabantse vrouwen tussen 1870 en 1950.

Museum van Brabantse Mutsen en Poffers
16

Kinderboerderij Kienehoeve bestaat sinds 1997. Sindsdien is de kinderboerderij erg gegroeid en zijn er steeds meer dieren bijgekomen. Het is de plek voor ouders en grootouders om met de kinderen naar toe te gaan en te genieten van alle dieren.

Kinderboerderij Kienehoeve
17

De Helden van Kien is het bruisende middelpunt van Streekpark De Kienehoef.

De Helden van Kien

Kenmerken