Historisch Eerde wandelroute

(6,4 km)

“D’Eerd behelst eene korte en redelijk wel met huizen bezoomde Straat”, zo omschreef Koster Brock uit Sint-Oedenrode het dorp in 1824. Laat je meevoeren naar het Eerde van weleer tijdens deze wandelroute. In Eerde vertellen speciale attentietegels de verhalen van toen. De bijzondere band met Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode blijkt ook in het buitengebied. Deze route voert je langs alle historische plekken.

Deze wandelroute is ontwikkeld door Heemkundekring Vehchele

Dit ga je zien

Startpunt: Capellevelt
5466 Eerde
1

Eerdenaren hadden een rotsvast geloof. Na het sluiten van de kapel bij de Vrede van Münster in 1648 bleef de wens om een eigen bedehuis bestaan.

Kerk van Sint-Antonius Abt (1871) bij de Proostdije
2

Rooienaar, Schijndelaar of Veghelaar? De Eerdenaar hoorde bij het dorp waar hij belasting betaalde. Het land aan de Kapelstraat heette Den Sael, naar het gelijknamige huis.

‘t Hooghuys (1885) en Den Sael
3

Een sloot met de naam Scheijtsloop was ooit de ‘scheiding’ of grens tussen Sint-Oedenrode en Veghel. In 1826 werd alle grond in dit stukje Eerde toegewezen aan Sint-Oedenrode.

Woonhuis familie Van Dam (1901) bij de Scheijtsloop
4

Hoe regelen drie gemeenten het onderwijs in één dorp? In 1736 bouwden Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel samen het Schoolhuys of onderwijzershuis.

Onderwijzerswoning (1891-1970) of Schoolhuys
5

De oudste bewoning in Eerde vinden we op de dekzandwelvingen -of horstjens- rond het dorp.

Hoeve Aan het Daal (1874) op de Horstjens
6

Het Adam van Mierdegasthuis was een instelling voor zieke oude mannen in de stad Den Bosch. Het onderhoud werd mede betaalt uit de opbrengst van pachthoeves.

Hoeve Grootdonk (1583) op de Grootdonk
7

In 1878 werd de spoorlijn Boxtel-Wesel geopend door de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij. In de volksmond heette het Duits Lijntje.

Wachtpost 13 (1884) op de Horstjens
8

Ooit behoorden drie Eerdse huizen tot de gemeente Schijndel. Die huizen stonden op het Zandvliet.

Sint-Antoniusmolen (1883) aan Zandvliet
9

Eerde wordt omringd door een reeks stuifzandduinen die bekend staan als de Eerdse Bergen. Vermoedelijk zijn de stuifduinen ontstaan in de middeleeuwen door ontbossing van de Schijndelse Heide.

Vrouwkensberg in de Eerdse Bergen
10

De Kuilen danken hun naam vermoedelijk aan de kuilen die als zandafgraving in de Eerdse Bergen ontstonden. Het gebied lag binnen de gemeentegrenzen van Veghel, maar was onderdeel van de parochie Sint-Oedenrode.

Boerderij (1709) op de Kuilen
11

Eerde is het oudste kerkdorp van de gemeente Meierijstad. De Proostdije en latere parochie vonden hun oorsprong in De Sint-Antoniuskapel die in 1504 voor het eerst genoemd werd.

Sint-Antoniuskapel (1504) in Eerde
Eindpunt: Esdonkstraat 1
5466 RX Eerde