"We komen allemaal terug"

De drie zusjes Van der Sluis uit Veghel. Emma, de jongste, was pas drie jaar oud, Jetty 14 jaar en Lies 16 jaar. Er zijn nog oude inwoners van Veghel die ze alledrie hebben zien lopen. Met grote koffers zeulend door de Hoofdstraat. Samen met moeder Bertha op weg naar de bus die hen naar Den Bosch bracht. Ze werden met de trein op transport gesteld naar het oosten. En daarna vermoord in concentratiekamp Auschwitz. Drie meisjes uit Veghel... Hun vader Aaron was al eerder, na een oproep van de Duitse bezetter, vertrokken naar een werkkamp. Vader Van der Sluis zei: "We hebben niemand kwaad gedaan, we komen allemaal terug." Die voorspelling kwam niet uit. Ook Aaron overleefde de holocaust niet. Hij is uitgeput gestorven in Polen.

Struikelstenen

Het meer uitgebreide verhaal van de familie Van der Sluis is te lezen op de website van Stichting Struikelstenen Meierijstad. Struikelstenen zijn kleine gedenkstenen die worden gelegd bij de laatste woonadressen van de slachtoffers. In Nederland liggen meer dan 1.000 struikelstenen, in heel Europa bijna 100.000. In Meierijstad vind je ze hier:

  • Hoofdstraat 65 Veghel: Arnold en Bertha van der Sluis (48 en 41 jaar) en hun dochters Lies (16 jaar), Jetty (14 jaar) en Emma (3 jaar).
  • Hoofdstraat 21 Veghel: Emma de Winter-Cohen (75 jaar), Erna Sara Neustadt (49 jaar) en Alida Schuijer-van Emmen (58 jaar).
  • Heuvelstraat 13 Veghel: Kaatje de Winter (72 jaar) en Leentje de Winter (67 jaar).
  • Heuvelstraat 16 Veghel: Hertog de Winter (77 jaar), Johanna de Winter-Hertog (66 jaar), Jules de Winter (36 jaar).
  • Gasthuisstraat 5 Veghel: Nico Wolf (24 jaar) en Nico Nathan Wolf (28 jaar).
  • NCB-Laan 6 Veghel: Job de Groot (82 jaar) en Rosa Meijer-de Groot (75 jaar).

Joodse gemeenschap

In de achttiende eeuw vestigden joodse families zich in de Meierij. In Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel bouwden ze hun eigen synagoge. Ook kwam er een joods kerkhof in Schijndel. In 1940, toen Nederland werd bezet, woonden alleen nog in Veghel joodse families, in Schijndel en Sint-Oedenrode niet meer. Lees meer over de joodse gemeenschap tijdens de oorlogsjaren in de Canon van Meierijstad

Is herdenken wel genoeg?

In 2022 zond Omroep Meierij een drieluik uit, waarin ook het verhaal van de zusjes Van der Sluis en andere joodse Veghelaren wordt verteld. René Hildesheim, die zelf veel joodse familieleden verloor, maakt de kijker er deelgenoot van zijn persoonlijke zoektocht rondom de vraag: 'Is herdenken wel genoeg?'. Jaarlijks wordt het vreselijke lot van de holocaustslachtoffers herdacht. Maar herinneren we ons ook wie ze waren, hoe ze deel uitmaakten van de gemeenschap en hoe ze meebouwden aan Veghel?