Het dagboek van Hanneke

"Ik ben Hanneke, ik ben Joods en daar houden de Duitsers niet van. Als ze me vinden, schieten ze me dood en tante Joske en oom Jan ook. Dus moet ik liegen en mag ik me niet vergissen. Nooit!" In 2019 kwam het boek Hannekelief van auteur André van der Linden uit. Hij schreef het boek toen hij ontdekte dat Hanneke Gelderblom-Lankhout ook in zijn dorp Mariaheide ondergedoken had gezeten. Het boek leert kinderen wat het is wanneer je moest onderduiken. Het gevoel dat je alles kwijt raakt, altijd moet liegen en alleen angst overhoudt. Jan Terlouw schreef een voorwoord.

Over het boek

Hanneke mag ‘uit logeren’. Maar leuk is het logeerpartijtje niet, want ze wordt van het ene naar het andere onderduikadres gestuurd. ‘Het is een Jodinneke!’, roept de buurvrouw en weg moet ze, keer op keer. Tot ze in een klein katholiek en samenspannend Brabants dorpje weer een gewoon meisje mag zijn. Maar net in dat kleine dorpje Eerde landen op 17 september 1944 Amerikaanse parachutisten en wéér moet Hanneke vluchten voor haar leven.

Ik voel hoe mijn stem trilt

Een fragment uit het boek: "Het schieten houdt niet op. En ik hoor explosies. Tante Joske kijkt naar oom Jan. Zullen we maar in de kelder gaan zitten? Oom Jan knikt. Ik was er al bang voor, zegt hij. Komen de Duitsers terug? Ik voel hoe mijn stel trilt. Ik hoop het niet Hanneke, maar als het om de bruggen in Veghel gaat en de Duitsers zitten in Schijndel, dan zitten we hier in d'Eerd er precies tussenin."

Bekijk de korte video over Hannekelief op het YouTube kanaal van de gemeente Meierijstad.