Hell’s Highway: documentaire over Operatie Market Garden

“1944. Eerde. Een dorp dat relatief rustig de oorlog doorkwam. Tot die ene dag. Een zondag die het leven van veel, heel veel mensen op slag zou veranderen. Van oorlog naar bevrijding. Maar ook van rust naar een onvoorstelbaar heftig strijdtoneel.” Met deze woorden begint de documentaire van Omroep Meierij, negenenzeventig jaar na dato. Hell’s Highway is een tweeluik van de lokale omroep over Operatie Market Garden. Met verhalen van ooggetuigen, de laatste generatie die het kan navertellen. En met verhalen van de bevlogen vrijwilligers van Round Canopy Parachuting Team Netherlands. Zij organiseren spectaculaire herdenkingssprongen.

Onvoorstelbaar strijdtoneel

De voice-over in de documentaire neemt de kijker mee naar 1944: “Operatie Market Garden zou de brug naar vrijheid vormen. Op dropzone A in Eerde landen de eerste parachutisten van de Amerikaanse 101 Airborne divisie. Deze paratroopers moesten helpen om de weg vrij te maken voor een snelle verrassingsaanval van de geallieerden. Het plan was om snel een corridor vrij te maken vanuit Eindhoven via onder meer Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Eerde en Veghel naar Arnhem. Duizenden paratroopers werden boven deze zogenoemde corridor gedropt. De lucht zag er zwart van. De snelle opmars die Operatie Market Garden had moeten worden, veranderde in een onvoorstelbaar strijdtoneel. Dat de corridor van Eindhoven naar Veghel de bijnaam Hells Highway draagt, zegt meer dan genoeg.”

  • Hell's Highway: een documentaire van Omroep Meierij over Operatie Market Garden. Met verhalen van ooggetuigen, de laatste generatie die het kan navertellen.

    Bekijk deel 1
    Bekijk deel 1
  • In deel twee van de documentaire vertellen bevlogen vrijwilligers van Round Canopy Parachuting Team Netherlands over de spectaculaire herdenkingssprongen.

    Bekijk deel 2
    Bekijk deel 2

Ooggetuigen, de laatste generatie

In het eerste deel van de documentaire komen verschillende ooggetuigen uit Eerde aan het woord. Zo vertelt Adriaan van Hoof over die bewust zondag 17 september 1944. "In het begin was het heel vreemd allemaal, er kwamen grote vliegtuigen. Toen hing ineens het hele heideveld vol met parachutisten. Nou dat was een geweldig iets. Het was onbegrijpelijk dat zoiets kon. We waren acht jaar oud." Ook Frans en Harrie van Berkel zagen de parachutisten met eigen ogen. "We waren nieuwsgierig en vroegen niet aan onze ouders of we er mochten gaan kijken. Het was op een afstand van nog geen kilometer. We zijn er samen naartoe gegaan. Eén van de soldaten kwam naar ons toe. Wij wilden eigenlijk wel een parachute hebben. En dat mocht ook." Vervolgens vertellen de ooggetuigen over de periode vol zware gevechten, die volgde na de luchtlandingen. Bekijk deel 1 van de documentaire bij Omroep Meierij.

Round Canopy Parachuting Team

In deel twee van de documentaire staan de bekende herdenkingssprongen in Eerde centraal. Jaarlijks trekken deze sprongen (op exact dezelfde plek waar in 1944 parachutisten sprongen in het kader van Operatie Market Garden) veel publiek. Veel minder bekend is dat deze herdenkingssprongen in Eerde én op andere plekken in Nederland van A tot Z georganiseerd worden door een zeer gemotiveerd en betrokken team uit Eerde. Dat is namelijk de thuisbasis van het Round Canopy Parachuting Team The Netherlands, afgekort tot RCPT NL. Vertegenwoordigers van het team vertellen aan Omroep Meierij hoe en waarom ze zoveel tijd en energie steken in deze bijzondere herdenkingssprongen. Bekijk deel 2 van de documentaire bij Omroep Meierij.