Bij Veghel gaat het mis

De Peel-Raamstelling loopt van Grave tot Weert; een defensieve lijn van rivieren, kanalen en kazematten die Noord-Brabant van Limburg scheidt. Het gebied rondom Odiliapeel wordt verdedigd door jongens uit Hegelsom, Horst, Deurne en America. Vanaf augustus 1939 zijn ze onder de wapenen. Toon Geurts en zijn schoolvriend Hendrik Beelen zijn onder hen. Ze kennen elkaar goed, Toon en Hendrik. Als buurjongens in hun geboortedorp Hegelsom raakten ze bevriend en samen waren ze in 1930 al dienstplichtig. Nu, tien jaar later, vechten ze voor hun land.

Het is 11 mei 1940. Toon Geurts en zijn strijdmakkers hebben de eerste dag standgehouden na de Duitse inval bij het verdedigen van de Peel-Raamstelling in het oosten van Brabant. Maar de Duitse overmacht is groot. Er zit niets anders op dan terug te trekken. Op de terugtocht komen ze terecht in Veghel, bij de brug over de Aa. Daar gaat het mis...

75 verhalen

Je leest het hele verhaal van Toon en zijn strijdmakkers op de website van Brabant Remembers (inclusief video). Het maakt onderdeel uit van een serie van 75 levensveranderende persoonlijke oorlogsverhalen die door de provincie Noord-Brabant zijn verzameld in het kader van 75 jaar vrijheid. Boekentip: Brabant, brug naar vrijheid, 75 persoonlijke levensveranderende oorlogsverhalen. 

Beelden

Benieuwd hoe de ravage eruitzag na de ontploffing van de brug over de Aa? Bij het Brabants Historisch Informatiecentrum ontdek je beeldmateriaal uit de collectie van de Veghelse fotograaf Johan van Eerd.