"Thuis blijf je toch vaak bezig, hier zijn we echt vrij samen.”

Genieten op en om het water. Dat kan in Meierijstad op vele manieren. In deze verhalenserie vertellen bewoners en bezoekers hoe zij de Dommel, de Aa en het kanaal beleven. Deze keer aan het woord: Dick en Joke Slingerland uit Sliedrecht. Met hun boot Dik Tevree liggen ze in de passantenhaven aan het Heilig Hartplein in Veghel. 

Camping op het water

De zon schittert op het water. Bootjes dobberen tussen de brede houten steigers. Op het plein staat een havengebouw met toiletten, douches, wasmachines en huurfietsen. Een camping op het water, zo zou je de passantenhaven kunnen noemen. Havenmeester Jaap Kastermans is zelf net terug van een vaartocht van vier weken door eigen land. Nu ligt zijn boot Nehalennia (beschermheilige van de zeelieden) weer in de thuishaven in Veghel, en staat Jaap hier aan het roer als havenmeester: “Gemiddeld ontvangen we elk seizoen zo’n duizend boten in onze haven. Veel passanten blijven een nachtje en varen dan weer verder op het kanaal. Regelmatig bevalt het hier zo goed dat ze nog een nacht bijboeken. Dat we nette voorzieningen hebben en zo dicht bij het winkelcentrum en de Noordkade zitten maakt onze haven uniek. Veel gasten zien we weer terugkeren, dat zegt natuurlijk ook wel wat,” vertelt Jaap met gepaste trots.

Veghel beslist niet voorbij varen

Dat het hier goed toeven is onderschrijven Dick en Joke Slingerland van harte. “Je moet Veghel beslist niet voorbij varen: dat hoor je regelmatig van schippers onder elkaar. Wij zijn hier al vaak geweest. Onze dochter woont hier in de buurt en we trekken er graag met de fiets op uit. Bijvoorbeeld naar Schijndel, Eerde en Heeswijk-Dinther. We blijven nu ook weer wat langer.” De boot van het echtpaar, toepasselijk Dik Tevree genoemd, is door hen eigenhandig opgeknapt en van alle gemakken voorzien. Woonkamer, keuken, badkamer met toilet, opbergruimte, slaapkamer en logeerkamer. Dick is van huis uit thuis in de vaart, maar voor Joke was het nieuwe kost toen ze jaren geleden hun eerste bootje kochten. “Ik heb wat aangerommeld met al die touwen en knopen in het begin. Maar nu gaat het me goed af! Wat hebben we veel plezier gehad al die jaren. Waar eerst onze dochters sliepen, is nu het logeerbed voor onze kleinkinderen. Die zijn ook graag op de boot. Het fijne van varen is dat je er echt lekker uit bent. Thuis blijf je toch vaak bezig, hier zijn we samen echt vrij.”